Alyona Stadnik • 26. mai 2015 kell 6:30

Poliitik, kuula ettevõtjat!

Alyona Stadnik  Foto: Erik Prozes

Ettevõtjate mured ei jõua poliitikuteni muu hulgas ka põhjusel, et nad ei osale ettevõtjatele korraldatud üritustel, kirjutab ajakirjanik Alyona Stadnik.

Viimati Delovõje Vedomosti Ida-Virumaa ärikonverentsil Narva-Jõesuus oli kurb tõdeda, et ettevõtete sõnum on iga aasta üks ja sama, aga poliitikuteni see lihtsalt ei jõua. Saalis oli poliitikuid vaid mõni üksik: need, kes pidid esinema, ja need, kes kogemata sinna sattusid. 

Probleemid, millega ka Ida-Virumaa ettevõtjad kokku puutuvad, ei erine kuigivõrd üle-eestilistest, kuigi vahel arvatakse, et Ida-Virumaa on ju hoopis teine maa. Ei ole! Need mured, millest aastast aastasse räägitakse, on jäänud samaks. Uus valitsus on aga oma eelarve planeerimisega neid muresid süvendanud, selle asemel et neid leevendada. Põhilised teemad, millest konverentsil räägiti, olid kütuseaktsiis, riigi eesmägi puudumine, niru majanduskasv ja keskmine palk, mis peaks Ida-Virumaal tõusma, et inimesed sinna elama ja töötama jääksid.

Ettevõtted kritiseerivad poliitikuid ikka ja jälle. Heiti Hääl ütles lavale tulles, et ega tal pole rohkem valitsuse suunas midagi öelda, sest eelnevad esinejad Tiit Vähi ja Priit Rohumaa on seda juba teinud. Hääle meelest ei vaadata tahavaatepeeglisse: nad otsustavad mõtlemata tagajärgedele. Kõigi laval olnud ettevõtjate juttudest õhkust pettumust, et poliitikud ei kuula ettevõtjaid piisavalt.

Üks võimalus ettevõtjaid rohkem kuulata olekski rohkem käia ettevõtjatele mõeldud üritustel. Äripäev korraldab neid hulgi, poliitikuid on seal aga näha harva. Tulge ometi kuulama!

Hetkel kuum