Ken Rohelaan • 29. juuli 2015 kell 7:00

Riigikogu must lammas

Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.  Foto: Andras Kralla

Viimane riigikokku valitud inimene võiks lõpuks otsustada, kas ta tahab seal töötada või mitte, leiab Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.

Praeguse riigikogu koosseisu 101 liikme seas on üks, kes ei kuulu ühtegi fraktsiooni. Tegemist on riigikogu musta lamba Edgar Savisaarega, kes ei suvatse otsustada, kas ta üldse tahabki seal töötada.

Otsustamist mõjutas seni peamiselt kolm põhjust: tervise järsk halvenemine, sellele järgenud taastumine ning vajadus mõtelda, kas jätkata tööd kohaliku omavalitsuse või riigi tasandil. 

Valimistulemuste selgumisest täitub varsti viis kuud, mis peaks olema piisavalt pikk aeg, et otsusele jõuda.

Arusaadavalt lükkas ­ootamatu terviserike otsustamise edasi tulevikku, kuid nüüd näitab fraktsioonitu riigi­kogulane, et tahab taas avalikkuse ette tulla. Alles osales ta erakonna juhatuse koosolekul, alles tegi natuke esindustööd kohaliku omavalitsuse tasandil. Facebooki-rahvast tervitas ta samuti.

Sunnib ootama

Samas ei huvitu praegune linnajuht riigi tasandil tööst, või vähemalt jätab ta sellise mulje. Kas võtta vastu riigikogu liikme töö? Vastust ei ole saanud ülejäänud 100 riigikogulast ega ka need kümned tuhanded hääletajad, kes lootsid näha oma valitut Eesti rahva esinduskogus.

Pigem üritab valitu tekitada avalikkuse ees salapära ja rõhuda taastumise tähtsusele. Kui aga taastumine ei sega juba osalise koormusega töötamist, võiks maksumaksjatele öelda, kas talle reserveeritud toole hoitakse põhjusega soojas. Kui mitte, tuleks valijat esindama lubada teised inimesed.

Hetkel kuum