Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leppetrahv töölepingusse

  Vandeadvokaat Rait Kaarma.Foto: Erakogu

  Tööandja võiks hakata leppetrahvi töölepingusse kirjutama, et töölt päevapealt lahkuja ei tekitaks ettevõttele varasemast raskemat olukorda, leiavad advokaadibürood Kaarma & Partnerid esindavad Rait Kaarma ja Elena Lass.

  Kevadel lükkas riigikohtu enda praktikat muutev ja töölt etteteatamiseta lahkumist soosiv lahend varasema arusaama ümber. Raskes olukorras on ettevõtted, kus on suurem kaadrivoolavus ja ülioluline äriprotsesside katkematus (nt erinevad tootmisettevõtted).
  Seadus kohustab töötajat töölepingu lõpetamise soovist tööandjale ette teatama vähemalt 30 kalendripäeva. Kui töötaja teatab ülesütlemisest ette vähem, siis on tööandjal õigus saada hüvitist ulatuses, mida tal oleks olnud õigus saada, kui töötaja oleks nimetatud ülesütlemise tähtaega järginud. Neist kahest seadussättest võiks justkui tuletada, et kui töötaja lahkub päevapealt, võiks tööandja töötajalt sisse nõuda automaatselt ühe kuu töötasu.
  Vajadus tõestada kahju
  Riigikohus asus oma lahendis aga seisukohale, et erinevalt varasemast ei ole alates 2009. aastast kehtivast töölepingu seadusest võimalik järeldada seadusandja tahet kohustada töötajat maksma tööandjale töötasu suurust hüvitist selle aja eest, mille võrra varem ta enne etteteatamistähtaja möödumist töölt lahkus. Kolleegiumi arvates kaasneks vastupidise tõlgendusega töötaja karistamine ainuüksi selle eest, et ta ei järginud töölepingu üles­ütlemisel seaduses sätestatud etteteatamistähtaega.
  Niisiis ei ole võimalik töötajalt automaatselt sisse nõuda töötaja poolt vähem etteteatatud päevade eest tema töötasu suurusele vastavat hüvitist. Tööandjal võib ainult olla õigus nõuda töötajalt hüvitist, kui tööandja tõendab, et töötaja lahkumine töölt enne etteteatamistähtaja möödumist põhjustas tööandjale kahju.
  Seega on riigikohus sidunud töötaja töölt ette teatamata lahkumise ja tööandja õiguse saada hüvitist sellega, et tööandja peab tõendama, et töötaja ootamatust lahkumisest tekkis tal ka tegelikult kahju. Kahju suurus ei pea seejuures sugugi piirduma vaid töötaja ühe kuu töötasu suuruse summaga. Sellise kahju tõendamine võib osutuda aga koormavaks tööandjale.
  Leppetrahv
  Kuidas oleks tööandjal võimalik sellises olukorras töötajaid motiveerida oma lahkumisest tähtaegselt teavitama? Riigikohus oma lahendites ei toonud seda vastust küll esile, kuid tegemist on täiesti seadusliku ja praktilise meetmega. Nimelt saab töötajaga leppida kokku leppetrahvis töötaja süülise töölt omavolilise lahkumise korral. Sellise leppetrahvi võib sisse kirjutada kas töölepingusse või vormistada eraldi kokkuleppena. Kui hiljem selgub, et töötaja lahkumisest tulenenud tegelik kahju oli leppetrahvi summast suurem, saab nõuda sisse ka leppetrahvi ületavat summat.
  Sellise leppetrahvi puhul ei pea tööandja hakkama mingilgi moel tõendama, kas üldse või kui suured kahjud talle töötaja lahkumisega kaasnesid. Leppetrahvi suurusele ei tee seadus ka täpseid ettekirjutusi, põhimõtteks on vaid see, et see peaks olema töösuhet arvestades mõistlik. Seega kirjutage edaspidi tööandjatele töölepingutesse vastav leppetrahvi sanktsioon sisse.
  Autor: Rait Kaarma, Elena Lass
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Nafta hind langes üleöö madalaimale tasemele alates Venemaa sissetungist
Aasia börs tõusis kolmapäeval tänu spekulatsioonidele, et Hiina võib anda täiendavaid stiimuleid oma raskustes oleva majanduse toetamiseks, lisaks andsid turgudele hoogu juurde mõned suured kasuminumbrid USAst.
Aasia börs tõusis kolmapäeval tänu spekulatsioonidele, et Hiina võib anda täiendavaid stiimuleid oma raskustes oleva majanduse toetamiseks, lisaks andsid turgudele hoogu juurde mõned suured kasuminumbrid USAst.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Valitsus teisaldab punamonumendid Narvas. Kallas: Venemaa üritab monumente ära kasutada
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.