Alvar Lumberg • 21. november 2015 kell 6:30

Tahad maailma muuta? Tee äri

Alvar Lumberg  Foto: TransferWise

Äri on hea mudel maailma muutvate ideede testimiseks, kirjutab Alvar Lumberg TransferWise'ist.

Inimeste tegude summa võiks olla positiivses bilansis. Kui me avaldame ümbritsevale maailmale negatiivset mõju, peaksime vähemalt samavõrra või – veel parem – rohkemgi avaldama ka positiivset mõju. Maailma muutmine algab küll igast üksikust inimesest, aga tähendab siiski miljonite kaasamist. Kõik me teame, kui keeruline on kas või iseenese sissejuurdunud harjumusi muuta, kuid kuidas muuta veel miljonite mõtteviisi?

Vaja on suurt mõtet

Y-põlvkonda uurinud sotsioloogid on välja toonud, et tänased 20-30aastased peavad väga oluliseks, et nende igapäevane töö teeniks mõnd suuremat eesmärki ja et tööl oleks tähendus.Juhtimismõtleja ja ettevõtja Aaron Hurst on selle nähtuse oma raamatu pealkirjas nimetanud eesmärgimajanduseks. Hursti arusaama järgi on maailma muutmisest saamas ettevõtete pärisosa ja kui seda ei tehta, jäädakse kaotajaks tööturul – inimesed ei taha tööle tulla ettevõttesse, mille tegutsemisel puudub n-ö suur mõte.

Äri on hea mudel maailma muutvate ideede testimiseks, kuna elujõulisuse parim indikaator on see, kas ideel põhinev ettevõtmine suudab end ülal pidada või isegi kasumit teenida. Heategevus elab vaid seni, kuni on heategijaid, ent tõeliselt maailma muutev idee õlitab oma mootorit ise.Start-up-mõtlemine, mille puhul idee võimalikult varakult pärismaailma lahti lastakse, et saabunud tagasiside põhjal parandusi tegema hakata, sobib seepärast hästi sotsiaalse innovatsiooni maailma. Maailma muutma minnes saab sarnaselt start-up’iga idee elujõulisust kontrollida kiiresti, olgugi et mõju võib avalduda alles palju hiljem.

Ettevõtlus on katsetamine

Sellisel testringil saab selgeks, kas sõidukil, millega suunatakse miljoneid inimesi oma harjumusi, suhtumisi ja mõtteviisi muutma, jooksevad juba mõnesaja meetri pärast kummid tühjaks või on siiski lootust finišisse jõuda.

Ettevõtlus tähendab riski võtmist ja katsetamist. Ning kui midagi lähebki nässu, siis see on andestatav. Võiksime võtta eeskuju USAst, kus pankroti läbimist peetakse lihtsalt üheks õppetunniks. Ainult proovides, katsetades ja vigadest õppides on võimalik jõuda ideedeni, mis aitavad muuta maailma.

Hetkel kuum