• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kokkuhoidu ei saavutata joonlauaga

  Ettevõtlusminister Liisa OviirFoto: Raul Mee

  Äripäeva toimetuse meelest meenutab ministri praegune plaan bürokraatia ümberjagamist, mis otsib senistele asutustele asendustegevust. Ettevõtlusminister Liisa Oviir (SDE) soovitab sündmustest mitte ette rutata ja mitte teha järeldusi enne, kui otsused on langetatud.

  Miks ei ole Arengufond kinni? Arengufondi on ellu kutsunud riigikogu ja ainult riigikogu saab fondi tegevuse lõpetada. Ettevõtlusministrina olen otsustanud fondist eraldada minu käskkirja alusel sinna viidud ülesanded – lepingulised seiretegevused ja Start-Up Estonia. Eks nende muudatuste jõustumisel muutub ka fondi tuleviku üle otsustamine riigikogule lihtsamaks.
  Minister peaks otsustama kindla käega ning seadma numbrilise sihina eesmärgiks ametnike vähendamisel, kirjutab ÄP. Avalikus sektoris seati mullu koondamise sihtarvud järgnevateks aastateks. Mullu näiteks koondati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalast ligi 10% inimesi ja koondamised jätkuvad ka järgnevatel aastatel. Üks asi on aga lihtsalt inimeste arvu koomale tõmmata ja seada eesmärgiks konkreetne protsent. Teine asi on aga eri organisatsioonide funktsioonide ühildamine, dubleerimise vähendamine ning läbi selle kokkuhoiu saavutamine nii riigi kui ka ettevõtja jaoks. Neid kaht viimast ei ole joonlauameetodiga võimalik saavutada.  
  Eesti ei vaja ettevõtlusagentuuri, väidab ÄP.  Seda kas on või ei ole, võib eraldi arutada. Praegu ei ole ju küsimus organisatsiooni nimes, vaid asjaolus, et ettevõtlust toetavad meetmed on mitme asutuse peal laiali ja need tuleks koondada kokku ühte kohta. Saavutades nii kokkuhoiu riigile ja ajavõidu ettevõtjale. Kuna riigi tegevused ettevõtluse toetamisel on killustunud, puudub meil endil tervikvaade nii strateegilise planeerimise kui ka konkreetsete teenuste pakkumise tasandil. Selge on see, et pea 15 aastat tagasi loodud ettevõtlust toetav süsteem erinevate ministeeriumide alla kuuluvate asutuste näol on tohutu, aeglane ja bürokraatlik. Rääkimata sellest, et asutuste vahel toimuks meetmete koordineerimine. Palju on dubleerivad tegevusi ning omavahel konkureerimist. Eri asutuste armee on riigile ka väga kulukas ja sööb ära riigi raha, mida võiks hoopis erinevateks ettevõtlustoetuse meetmeteks kasutada.
  Samm edasi oleks seni ebavajalike tugistruktuuride kaotamine, ettevõtjatele mõeldud koolituste ja nõustamisega saaks tegeleda erasektor, kirjutab ÄP. Kindlasti on erasektoris tugevaid ettevõtteid, kes suudavad pakkuda turul hea hinnaga oma tooteid. Ja mitte miski ei takista seda ka tegemast. Ka praegu ostab EAS ettevõtjatele pakutavaid koolitusi eraturu parimatelt spetsialistidelt, olles nn teenuse vahendajaks ja andes sellega võimaluse tulla koolitusele ka neil ettevõtjatel, kel ehk pole see finantsiliselt võimalik.
  Oluline on kaasata uute muutuste loomisse ettevõtjad ja nende soovitusi tuleb tõsiselt töösse võtta, ütleb ÄP. Ettevõtjad on esimesest päevast peale olnud kaasatud, nende soovitusi on võetud siiani ja võetakse ka edaspidi tõsiselt. Mina olen selle protsessi algatanud ettevõtjatelt saadud indikatsioonidest ajendatult. Protsessi on kaasatud olnud üle 40 ettevõtjaid koondava katusorganisatsiooni. Nii nagu oleme kaasanud kõikvõimalikud katusorganisatsioonid tööstuspoliitika rohelise raamatu koostamisse, oleme kaasanud ettevõtjad ka tugisüsteemi arendusse. Tuginedes just ettevõtjate ettepanekutele ja tõstatatud murekohtadele, oleme alustanud praeguse killustatud süsteemi analüüsi ning pakkunud välja võimalikke lahendusi. Kui sügisel oli ettevõtjate huvi tugistruktuuride muutmise vastu leige, saime kokku 30 organisatsioonilt ettepanekud, siis sel nädalal toimunud koosolekul oli kohal juba üle 40 katusorganisatsiooni esindaja.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.