Kuidas Jürit-Jaani häärberi ostsid ja Juhan hurtsikusse jäi

15. märts 2016, 12:18
Kellele häärber, kellele hurtsik
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160315/NEWS/160319833/AR/0/AR-160319833.jpg

Täna kell 13 Kuku raadios algavas otsesaates "Äripäev eetris" koos Kristel Härma ja Vilja Kiisleriga laenuteemadel arutlev Igor Rõtov kirjutas mõistujutu laenust ja säästmisest.

Jüri, Jaan ja ja Juhan elasid kolmekesi kõrvuti viletsates hurtsikutes. Siis aga võtsid Jüri ja Jaan julgelt laenu ja ehitasid endale uhked häärberid. Juhan seevastu lähtus põhimõttest, et laen on kurjast, ja hoopis hoiustas oma sissetulekud. “Kuigi elan hurtsikus, tean ikkagi, et kunagi saavad minu pojad endale lubada kena elamist ega pea ägama vanematelt päritud laenukoorma all,“ leidis Juhan. On ju elu näidanud, et võlg on võõra oma ning üle jõu elamine pole veel kedagi õnnelikuks teinud.

Nagu karta oli, hindasid Jüri ja Jaan oma võimeid üle ja jäid laenude tagasimaksmisega hätta. Nõudlikud pangahärrad koputasid uksele ning ähvardasid Jürit-Jaani nende häärberitest välja tõsta. Juhanil oli küll meestest kahju, kuid enda üle hea meel. “Jumal tänatud, et pidasin kiusatusele vastu ning valisin laenamise asemel säästmise!"

Siis aga juhtus midagi ootamatut. Jürit ja Jaani ei tõstetudki uhketest häärberitest välja, sest riigijuhtidel oli neist kahju hakanud. Otsustati hoopis, et Jüri ja Jaani kohustuste katteks võetakse appi ka Juhani säästud. Juhan küll põtkis vastu, aga kord on kord.

Aga elu läheb edasi. Jüri ja Jaan elavad ikka oma häärberites ning Juhan oma hurtsikus. Üheskoos tasutatakse laene ja põletatakse sääste. Ühed tunnevad rõõmu luksuslikust elust, teine aga peab olema rahul sellega, et saab kaaskodanikke aidata.

Saadet "Äripäev eetris" võib järelkuulata siit

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. March 2016, 12:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing