Kadri Põlendik • 5. aprill 2016 kell 8:15

Donald Trumpi tund tuleb

Donald Trump.  Foto: EPA

Maailma ühe olulisema riigi presidendiks pürgiv Donald Trump on terve senise kampaania vältel kõndinud kuristiku serval, kuid varsti ta libastub, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Kadri Põlendik.

NATO on Ameerika Ühendriikidele ebaõiglaselt kulukas, see on oma aja ära elanud ja selle asemele võiks luua terrorismivastase organisatsiooni. Üle tuleb vaadata USA suhted oma liitlastega – nad peavad olema valmis maksma kas raha või sõjaväega selle eest, et Ühendriikide väed tegutsevad kõikjal maailmas. Jaapan ja Lõuna-Korea võivad ehitada ise oma tuumarelva, selle asemel, et loota USA kaitsele Põhja-Korea ja Hiina eest. Ei saa välistada ka tuumarelva kasutamist Euroopas.

Selliste sõnumitega kostitab avalikkust potentsiaalne tulevane USA president. Viimane väide tuumarelva kasutamise võimalikkusest Euroopas pärineb möödunud nädala intervjuust, kus Donald Trump teatas ka, et naisi tuleks abortide tegemise eest karistada. Selle väitega ei vihastanud ta ainult abordi pooldajaid, vaid ka selle vastaseid, kes ei ole kunagi pidanud abordi küsimuses naist kurjategijaks, vaid ohvriks.

Kuigi kampaaniameeskond suutis oma järgnenud avaldusega Trumpi hullemast päästa, oli kahju juba tehtud. Nädal aega on välismeedias räägitud sellest, kuidas aborditeemaline sõnavõtt oli tema allakäigutrepi esimene aste. Kolmandik naissoost valijatest Trumpi ei toeta ja see arv tõenäoliselt ainult kasvab, sest tema misogüünia paistab mujaltki välja. Näiteks ei ole ta seni vallandanud oma kampaaniajuhti, kes ründas naissoost ajakirjanikku. Ning ta leiab igal sammul võimalusi, kuidas naisi objektiveerida.

Trumpi vastu on pöördunud isegi tema enda partei. Mitu vabariiklast on vahepeal avalikult teatanud, et ta oleks oht USA-le ning kinnisvaraärimees ei esinda vabariiklaste parteid ega selle vaateid.

Seega Trumpi jüngrid võivad siblida, palju süda lustib, kuid nad ei suuda igavesti teda tema enda rumaluse eest kaitsta. Vaadates, millise ülbuse ja häbematusega ta üha lapsikumalt käitub, peab sealt paratamatult tulema midagi sellist, mis paneb tema pooldajaid tõsiselt kukalt kratsima. Radikaalselt meelestatud valijatel ei ole vaja Trumpi, neil on vaja kedagi, kes haaraks USAs kindlalt juhtohjad, ja varem või hiljem selgub, et oma käte suuruse pärast end ebakindlalt tundev isehakanud poliitik seda ei tee.

Tõsi, Trumpi toetajad on seni olnud äärmiselt truud ja ahminud iga tema sõna nagu sõõmu värsket õhku. Paraku ei mõista enamik neist veel, et Trumpi ideede realiseerumisel oleks katastroofiline mõju. Mõni nädal tagasi Chicagos toimunu näitas, et ka Trumpi vastased suudavad kiirelt koonduda ja tekitada sedavõrd suure kaose, et kandidaat oli sunnitud oma esinemise ära jätma. Kuid liikumine ühest leerist teise ei toimu paari ebakonventsionaalse avalduse peale. Selleks peaks Trump ütlema midagi suurt. Ja seda ta kahtlemata teeb.

Meil Eestis ei ole suurt muud teha, kui jänkide juures toimuvat pealt vaadata ja aidata kaasa sellele, et leviks info Trumpi populistlikust poliitikast. Küllalt ringleb videosid ja artikleid, mis kirjeldavad üksipulgi lahti kõik need korrad, kui ta on oma sõnadele vastu rääkinud, teinud hävitavaid avaldusi või käitunud nagu viieaastane. Sest ärme unusta – USA on üks meie peamisi liitlasi, Eesti kaitseväega teevad koostööd Ameerika sõdurid. Kui Trump saab presidendiks ja oma sõnad teoks teeb, muutub ka meie olukord.

Hetkel kuum