19. aprill 2016
Jaga lugu:

Õigus kritiseerida keskpanku

Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.  Foto: Saxo Bank

Euroopa majanduskasv on aeglustumas, ja kõik see on juhtumas pärast Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi nn tulevärki, kirjutab Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.

On huvitav, et poliitiline toetus rahapoliitika lõdvendamisele nullintressi tasemeni ja suur plaan kaotab tugevust iga päevaga. Hiljuti teatas Financial Times, et Saksamaa süüdistab Draghit parempoolse rahvusliku euroskeptilise partei “Alternative für Deutschland” populaarsuse kasvus.

Saksamaa rahandusministril Wolfgang Schäublel on täielik õigus kritiseerida Euroopa Keskpanka ja keskpanga poliitikaid, olgu need Föderaalreservi või Inglise Panga omad, sest need on alati suunatud ebavõrdsuse suurendamisele, kus rikkamad saavad rikkamaks ja vaesemad jäävad veelgi vaesemaks.

Schäuble juhib selgelt tähelepanu, et on aeg lihtsa raha poliitikaks, kuid tuleb osata tõmmata ka pidurit. Ükski majandus ei saa olla 24/7/365 erakorralises olukorras vaid sellepärast, et see sobib keskpankurite narratiivi ja nende maailmavaadetega.

On äärmiselt murettekitav, et turud ja meedia kalduvad arvama, et ei ole kohane või isegi on konstitutsioonivastane kritiseerida Euroopa Keskpanka. Demokraatia annab meile õiguse ja isegi kohustuse olla eriarvamusel.

Avatud arutelu, kus eksimuste omaksvõtmine ei ole mitte ainult vajalik, vaid tegelikult ka nõutud, on täpselt see, mida vajame, et viia Euroopat ja üleilmset majandust edasi.

Lisaks, Saksamaa ja Vahemere äärsete riikide võlakirjade hinnavahe kõneleb ilmekalt Euroopa ühtsuse mõranemisest. Itaalia ja Portugali pangad on praegu nõrgad, hoian nende numbritel silma peal, sest oodata on volatiilset suve.

Autor: Steen Jakobsen

Jaga lugu:
Hetkel kuum