Mati Nõmmiste • 17. mai 2016 kell 4:00

Valmistu kasvuaastateks

Grant Thornton Balticu juhtiv partner Mati Nõmmiste.  Foto: Raul Mee

Eesti ettevõtjal ei tasu praegust ebakindlust südamesse võtta, vaid olukord tuleks pöörata enda kasuks, kirjutab Grant Thornton Balticu juhtiv partner Mati Nõmmiste.

Suurema osa ettevõtjate optimism nii oma riigi kui ka ettevõtte edaspidise käekäigu suhtes kukkus tänavu esimeses kvartalis viimase kolme aasta madalaimale tasemele, näitas meie 36 riigis tehtud uuring.

Pole ka imestada, sest põhjuseid pessimismiks jagub küllaga: haavatavad finantsturud, nafta hinna kõikumine, mure terrorirünnakute pärast, ebakindlus võimaliku Brexiti ja Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste tulemuse tõttu on ettevõtjad ettevaatlikuks teinud. Seda nii Euroopas, USAs, Ladina-Ameerikas kui ka Aasias.

Kui vaadata Balti riike, siis on just Eesti ettevõtjad need, kelle nii käibe kui ka ekspordi kasvu ootus on võrreldes möödunud aasta neljanda kvartaliga kõige rohkem kukkunud. Samas peaks Eesti ettevõtjate majanduslikele väljavaadetele tuge lisama asjaolu, et Euroopa riigid paistsid uuringus silma sellega, et viimaste kvartalitega pole nende ärioptimism kahanenud, vaid püsinud stabiilne. Seda pea ainsa regioonina maailmas! Kuna Eesti ekspordist läks mullu 80% Euroopa Liitu, peaks Euroopa riikide ettevõtjate positiivne meelestatus ka Eestile head tähendama.

Kui tõmmata paralleele aktsiaturgudega, siis on teada tõsiasi, et aktsiahindade liikumises on suur roll lisaks ettevõtete majandusnäitajatele ka investorite emotsioonidel. Paanika on kerge levima, nagu ka eufooria. Soovitan Eesti ettevõtjatel praegu valitsevat ebakindlust siiski mitte väga südamesse võtta ja pöörata olukord enda kasuks: praegu on hea võimalus oma ettevõttesse investeerida (töötajatesse, tootearendusse, tehnoloogiasse), et olla valmis majanduse kasvuaastateks.

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist Raamatupidaja.ee.

Hetkel kuum