Toomas Peterson • 24. mai 2016 kell 10:30

Paljastage Eesti lennuäri ummistajad

Toomas Peterson.  Foto: Raul Mee

Estonian Airi ja Nordica eksimustega seotud inimesed tuleb tuua avalikkuse ette, kirjutab lennundusekspert ja Estonian Airi endine juht Toomas Peterson.

Nüüd siis sai riigikontrolli akt valmis. Pool aastat hiljem.

Viimase 25 aasta jooksul ei ole bürokraatia suutnud areneda tasemele, et säilitada ja süstematiseerida vähemalt kõik paberid ja failid. Valitsus teeb otsuseid peaasjalikult tuginedes esialgsete mõtete eskiisidele, soovimata näha mingeidki äriplaane, juristide ja ekspertide arvamusi.

Nordica jätkab sama äriplaaniga, millega Estonian Air lõpetas, mis äriliselt oli ummiktee. On aja küsimus, millal Nordica teatab kasumisse jõudmise tähtaja pikendamisest, kusjuures ei ole ka Nordical nõukogu ja üldkoosoleku kinnitatud äriplaani ja strateegiat. Sama reha taob järjekindlalt vastu laupa. Prooviks vähemalt uut reha.

Kui me soovime siit regulaarselt välja lennelda ja otsustajaid vastu võtta, peaksime tagama igapäevased lennud lähiregioonide sõlmpunktidesse. Arvestades meie turu tagamaa väiksust, SKT taset, ääremaal olemist, on hind 10–15 miljonit eurot aastas. Aga mitte sellise äriplaaniga, nagu oli Estonian Airil ja on Nordical, need neelavad kordades rohkem. Kindel ei saa olla, kas Nordica ei ole Estonian Airi järeltulija, nii turu kui ka samade lennukite liisimise mõistes.

Tagasihoidlik palve – palun astuge püünele, kes konkreetselt otsustasid ametnikest ja poliitikutest vääralt investeerida Estonian Airi ja kes samadel printsiipidel asutasid Nordica. Ei ole nii, et abstrakne riik otsustas, et riik investeeris ja eksis. Nende otsuste taga olid konkreetsed inimesed.

Riigikontrollil on konkreetsed ettepanekud, kuidas selliseid vigu vältida. Teostagem vähemalt siis need.

Toomas Peterson osales lennunduse eksperdina riigikontrolli akti koostamises.

Hetkel kuum