Urmo Andressoo • 2. oktoober 2016 kell 5:30

Taha rohkem!

Urmo Anderssoo  Foto: Andres Haabu

Noortele tööturule astujatele heidetakse ette ebarealistlikke ootusi palga ja karjääriredelil tõusmise suhtes. Need ebarealistlikud ootused on aga välja kujunenud realistlikus Eesti riigis elades ja põhinevad realistlikul 21. sajandi Euroopa väärtusruumil, kirjutab ajakirjanik Urmo Andressoo.

Ma ei kahtle väites, et noored küsivad rohkem, kui paljudel tööandjatel anda on. Kuid see ei tähenda, et ei tohiks küsida. Vastupidi, iga noorel inimesel lasub moraalne kohustus kindlustada oma tulevikku. Tsiteerides Ameerika suurlinnade rentslitest pärit käibetõde – get yours.

„Probleem“ ei ole Eesti- ega Ida-Euroopa-keskne. Terve lääne meedia kajastab uue generatsiooni palgaootusi sõnadega šokeeriv ja ebarealistlik. Meie noored ei ole teistest ülbemad ega ela neist suuremates pettekujutelmades.

Suurema palga ootus on kultuurne trend. Y-generatsiooni mentaliteet ja tõekspidamised on kujunenud keskkonnas, milles nad on kasvanud – kõik janunevad enama järele. Selge on aga see, et Ida-Euroopa noore käsi leiab kiiremini kukru põhja kui tema Lääne-Euroopa eakaaslase oma. Selles valguses saab talle veel vähem tema jultumust ette heita. Tulevik maalitakse ühisele lõuendile, miks peakski meie leppima teistest vähemate värvidega?

Lõppude lõpuks jõutakse palgaläbirääkimistes alati tasakaalupunktini. Tööandja peab arvestama, et tahtes palgata intelligentset, sihikindlat, ambitsioonikat, kirglikku ja kohusetundlikku noort inimest, tuleb sageli maksta rohkem, kui mugav tundub. Aga ega palk ei olegi ju kommunaalkulu, see on investeering.

Hetkel kuum