Tõnu Pekk • 9. november 2018
Jaga lugu:
Arvamused
Ainult tellijale

Faktoidid ehk kummaliselt mõjus jama

Ettevõtja Kristjan Järvani südikas võitlus teise samba vastu seisab paaril kipakal faktoidil, kirjutab Tuleva tulundusühistu juhatuse liige Tõnu Pekk Tuleva blogis.

Tõnu Pekk
Tõnu Pekk  Foto: Andres Haabu

Faktoidid on sellised infokillud, mis esmapilgul paistavad nii veenvad, lausa valgustuslikud, aga mis lähemal vaatlusel osutuvad jamaks. Selle sõna mõtles muide välja Ameerika kirjanik Norman Mailer, kes kirjeldas Marilyn Monroe' elulooraamatus nähtusi, mis justkui näevad välja nagu faktid, aga millel pole tegelikkusega muud pistmist kui see, et need on ajalehes ilmunud.

Kristjan Järvani mõttekäik on lihtsustatult selline: kuna Eesti majandus kasvab kiiremini kui maailmamajandus (esimene faktoid) ning Eestis kasvavad palgad kiiremini kui kapital (teine faktoid), ei ole mõtet pensionifondidesse säästa, veel vähem säästude eest maailma ettevõtete aktsiaid osta. Muretseda polegi vaja, sest meie ja meie laste hoogne palgakasv tagab meile parema pensioni.

Mulle väga meeldiks, kui see nii oleks. Aga nendel väidetel pole tõenduspõhist alust.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt