Artikkel
 • Jaga lugu:

  Pank: kõik riskid on maandatud

  Sadadel tuhandetel eestlastel on Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valminud sari "Pank" vaadatud. Selgelt on keerulises ja tumedas seriaalis - mis iseenesest ongi moodne romaan - midagi, mis suutis puudutada erinevaid inimesi erinevatest põlvkondadest, kirjutab ajakirjanik Anvar Samost.

  Anvar SamostFoto: Andras Kralla
  Ka välismaal, seal, kus suur osa ajaloost on Eestiga sarnane ja kood ühine, ei läinud kuuldavasti "Panga" lugu kaduma. Paar vana tuttavat Lätist, kus "Pank" avalik-õiguslikus televisioonis jooksis, on teada andnud, et Eesti uue aja kangelaseepos paneb mõtlema ja lähiajaloo valikuid uue pilguga hindama ka neid. (Teiste riikide osas kahtlen, kuigi mine tea.)
  Mis see siis on, mida koos vaatasime ja kuidas seda mõista? Viimases osas lamas peategelane osavõtmatult aerudeta paadis, mida vool aeglaselt kandis - kuhu? Ei tea. Aga küllap tundus see hetk turvalisena, võimalusena vähemalt mingiks ajaks end vastutusest ja valikutest vabastada.
  Parem kui kunagi varem
  Teised peategelased asusid kordama seda, mida esimestes osades olid juba teinud: ehitama panka, mis oleks taas uus, teistest parem ja enda juhitud. Samuti põgenemine tegelikkuse eest? Ja kuidas tõlgendada kolmandate peategelaste rühma pürgimist poliitikasse, kus kõik, mida näeme, on otsuste ja riskide vältimine?
  Pealispinda vaadates on elu Eestis hea. Sarnaselt paljudele varasematele hetkedele viimase 20 aasta jooksul võib öelda, et parem kui kunagi varem kogu ajaloo vältel. Ja seda on ka tüütult tihti öeldud. Kõik on enam-vähem, kasv (kui soovite, siis majanduskasv) ei kappa käest ja samas nagu läheb ikka paremaks ka.
  Lähemalt vaadates paistavad ületapetseeritud praod ja lõhed muidugi välja, aga kuna tapeeti on mitu kihti pandud, siis see näib pidavat. Poliitikud on valmis iga hetk uue kihi peale laotama, kas siis täiendavate regulatsioonide ja piirangute, maksutõusude või uute sotsiaaltoetuste näol.
  Kes keeras asja perse?
  "Panga" näitamise ajal tulid 1990. aastad paljude eakaaslastega jutuks ning lugu loo haaval kogunes igasuguseid pildikesi. Näiteks sellest, milline oli ühe Eesti juhi esimene kõne Lätis üle võetud panga töötajatele, kes olid kogunenud uue omaniku sõnumit kuulama. "Teate, miks ma siin seisan?" küsis mees, kelle nihkesse lastud kuju ka sarjast läbi käis. "Sellepärast, et teie keerasite asja perse."
  Palun vabandust kõigilt, keda viimane lause solvas. Nii ei öelda. Veel vähem on tänases maailmas tavaks nii ütlejat kiita. Aga tegelikult on antud laadi suhtumisest ühiskonnas suur puudus - miks muidu näeme teadlikult sõnumeid lihtsustava erakonna populaarsuse kiiret kasvu. Erinevalt sellest erakonnast oli 1990. aastatel otse rääkinud ja riske võtnud meestel ja naistel sisu ja algupärast teesklemata ambitsiooni.
  Meie nõutus Euroopa ja maailma suunal on sarnase arengu tulemus. Pürgisime läände, kuna see oli Eestile elu ja surma ning enesetõestuse küsimus. Sinna jõudes pidi ajalugu lõppema, aga ühtlasi pidi Euroopas ja läänes olema rohkem vabadust ja selgem vaade tulevikku. Nüüd vaidleme omavahel, mis meist läänes arvataks, kui peaksime oma peaga mõtlema ning enesepettust või eksiteel olemist otsesõnu vastustama. Selge, et suurema kriisi korral on niisuguse vaatega riigijuhtidel võimatu rahvale inspiratsiooni ja usku pakkuda, aga ilma oleme hädas.
  Sõduri valikud
  Toomas Pisuke jõudis "Pangas" Nordbankist suurde Rootsi panka, mille samuti mitterootslasest (geniaalne paralleel Soomega) juht pakkus, et 15 aasta pärast saab Toomasest uus juht, loomulikult siis, kui ta vahepeal sõna otseses mõttes ennast salgavalt "õigesti" toimetab. Toomas valis nagu sõdur, kes ülekaaluka vastase ees jätab mõttetu võitluse algatamata ja annab end saatuse hoolde. Ühe rahva jaoks pole see muidugi valik.
  Kui midagi, siis Eesti ajalugu peaks õpetama, et püüdlus vaiksele äraolemisele pole kunagi midagi head toonud. Kuid - kõik pole veel siiski kadunud, sest erinevalt lätlastest, kelle suurimaks riikluse 100. sünnipäevale pühendatud kunstiprojektiks oli tõsimeelne versioon filmist "Malev", tegid eestlased hoopis "Panga". Valus, aga aus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Täna on viimane päev märkida Coopi aktsiaid
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Olulisemad lood

Lillekasvatajast gasell katsetab kogu aeg: kui läheb nässu, siis läheb nässu
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.