Alyona Stadnik • 1. oktoober 2013 kell 3:20

Eesti rikkad on sõbralikud

Ameerika kirjanik Mark Twain on öelnud, et vähesed meist taluvad rikkust. Teise oma, mõtles ta. Sageli tekitab teiste rikkus viha ja kadedust. Eesti rikkad väärivad minu meelest lugupidamist ning on avalikus elus teistele eeskujuks, kirjutab ajakirjanik Alyona Stadnik.

Äripäeval ilmub iga aasta ligi 70 edetabelit, kõige rohkem kõneainet annavad aga rahaga seotud tabelid: dividendide TOP, palkade edetabel ja nüüd 13. korda ilmunud rikaste edetabel. Tänane rikaste TOP tunnistab, et paljud saavad rikkaks tänu sellele, et ajavad äri väljaspool Eestit. Siiski ei pesitse enamik Eesti jõukaid kuskil Hispaanias või Kanaari saartel ega saada muretult päevi õhtusse. Enamik neist teeb iga päev rasket tööd selleks, et olla edukas.

Mul on olnud au kahel aastal teha lugusid Eesti rikastest. Vahetu suhtlemine nende inimestega purustab müüdi, et rikkad on ülbed, ennast täis jne. Ma ei tea, kuidas selline arusaam on tekkinud, et rikkust tuleks seostada egoismiga. Tõsi, mõni üksik ärimees kindlasti on ka egoistlik, kuid enamik edetabelis eespool olevaid Eesti ettevõtjad on intelligentsed ja sõbralikud inimesed, kelle üle võib uhkust tunda.

Hea meel on tõdeda, et aina rohkem jõuab edetabelisse uus põlvkond, kes üritab vanade tegijate kõrval särada. Nii mõnigi ärimees on tunnistanud, et edetabel tekitab mingil määral hasarti. Seetõttu on kindlasti on hea, kui esikoht vaheldub. Nii sel aastal läkski: Hillar Tederi vahetas esikohal välja Oleg Ossinovski.

Hetkel kuum