9. detsember 2013 kell 7:02

Usalduse hinda mõõdetakse magamata öödes

Usaldus on igasuguses suhtes kõige olulisem. See kas on või seda ei ole. Ja kui seda ei ole, siis tuleb see välja teenida. Ja kui see on kaotatud, siis on seda uuesti üles ehitada raske, peaaegu võimatu, kirjutab ajakirjanik Kaisa Gabral.

Süda Maja asjaosalised, endised malevakaaslased ja mõlemad ka ettevõtte omanikud Andres Järving ja Veiko Murruste märgivad, et ettevõttes on tegemist usalduse kaotusega. Kuid see on ka põhimõtteliselt ainuke asi, milles nad ühel meelel on. Ettevõttel on ees pankroti kohtukaasus, võimalik, et ka teisi kohtulikke uurimisi. Seis on pehmelt öeldes nutune. Mehed ei usalda teineteist enam ja pilluvad süüdistusi.

Kui isiklikes suhetes kaasneb usalduse kadumisega isiklikku sorti traagika, siis ärisuhetes on tavaliselt mängus ka suur raha. Raha teadupärast muudab inimesi. Rahast ilma jäämise hirm võib panna inimesed tegema asju, mida nad muidu ei teeks. Nad võivad ka öelda asju, mida nad muidu võib-olla ei ütleks. 

Usalduse hinda ei saa rahaga mõõta. Usalduse hinna mõõtmine käib hinge ja mõistuse kaudu. Usalduse hind on magamata ööd ja kohtuvaidlused. Usalduse hind on kehaline ja vaimne tervis. Usalduse hind sõltub konkreetsest inimesest, tema väärtustest ja põhimõtetest. Aga seda ei maksa küll kellelgi loota, et usalduse kuritarvitamine või muu pettus  välja ei tule. Eesti on nii väike, et kindlasti tuleb välja.

Autor: Vilja Kiisler, Kaisa Gabral

Hetkel kuum