Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Tamkivi väiksed sammud"

  Suure osaga Sten Tamkivi soovidest ja hinnangutest saan nõustuda, eriti muidugi sellega, mis meie keskkonna positiivse poole kohta öeldud, kirjutab rahandusminister Jürgen Ligi.

  Kriitilised kohad ei ole üldiselt suur üllatus ja mõnes asjas, näiteks äriseadustiku revisjon või Eesti kui ettevõtluskeskkonna atraktiivsuse üksikküsimused, on meil justiitsministeeriumiga  juba aasta algul plaanis ka mõned nõupidamised. Oleme sõelunud ka näiteks Finance Estonia mõtteid.
  Mil määral on teostatavad eri aktsialiigid, nõukogu ja juhatuse ühildamine või negatiivse omakapitali luba, on momendil vara hinnata. Ja Eesti tutvustamine pole küll rahandusministri esmavastutus, olen neil üritustel korduvalt osalenud, aga jäägu sellele otseselt pühendunud organisatsioonide öelda, kui palju on neil olnud õnnestumisi.
  Topeltmaksustamise lepingud on rahandusministeeriumi rida. Oleme neid sõlminud üle 50, viimased ratifitseerisime detsembris parlamendis, aga see protsess on aeganõudev nii töömahukuse kui teiste riikide prioriteetide tõttu.
  Enamikus on Sten Tamkivi pakutav väikesed sammud, nagu ta ka ise ütleb. Kehvemaks läheb mu tunne seal, kus loodetakse maksukergendustele, sest need sammud on väga pikad ja poliitilised kulukad. Kuna ettevõtjatel pole tegelikult ükskõik, milline on maksusüsteem ja valitsus, söandan viidata teatud tasakaaludele ja vajadustele ühiskonnas, mis annavad tooni valimistulemustes.
  Tööjõumaksude üle kurtmisest on vähe, kui sellele ei pakuta asendust. Need on meil üsna ELi keskmised, mitte kõrgeimad,  siiski olen seda leevendust otsinud, ent saan ka Tamkivilt etteheite, et tegelen maksuauguga, kusjuures ta nimetab 25 miljonit, kuigi mina räägin ainuüksi käibemaksu osas kümme korda suuremast numbrist. Ka arvete 999eurosteks jagamise jutt näitab, et autor on liigselt käibedeklaratsiooni idee pealiskaudsete kriitikute inforuumis.
  Optsioonide maksustamine ei ole võetud laest. Nende mõte ju on töötaja püsiv sidumine firmaga, ning riigieelarve ei saa seda seose riski piiranguta enda kanda võtta. Kui soovime kapitalitulu maksustamise soodsat režiimi, ei saa me soosida piiranguteta mitterahalist palka. Minu mäletamist mööda  oli Tamkivi noisse aruteludesse omal ajal kaasatud.
  Et riskiinvesteeringuteks pole „piisavalt“ raha, jääb küllap majandusseaduseks, ja eriti selge on see lühikese kapitali akumuleerimise ajalooga rahva puhul.  Kas Arengufond, Smartcap või EAS on siin asjaosaliste silmis tegijad, oleks muidugi põnev kuulda, aga eks me pea enamjaolt lootma tõesti keskkonna loomisele ja välisinvestoritele.
  Kokkuvõttes soovitan ettevõtjaile vähem proletaarset stiili protesti ja rohkem seda sorti konstruktiivseid algatusi. Järgmiste valitsuste jaoks nad nii hinnatud dialoogipartnerid ei pruugi olla, kuna moodustavad valijaskonnast väikese vähemuse. Ja ei maksa pettuda, kui soovid üks ühele ei täitu. Miljonilise rahvaga on raske olla suurim, parim ja originaalseim, sarnaseid eesmärke püstitavad palju riigid ja siin maanurgas on selleks omad piirangud.
   
   
  Autor: Vilja Kiisler, Jürgen Ligi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Virkebau: tuli enam investeerida IT-sse, kuna meie vastu toimusid mastaapsed küberrünnakud
Mullu Äripäeva Meediafirmade TOPi võitnud ja tänavu teise koha saanud Ekspress Meedia juhi Argo Virkebau sõnul saatis neid 2021. aastal edu eriti digiäris. Aga tavapärasest rohkem tuli investeerida IT-toimepidevusse, kuna meediafirmade suunal toimuvad korrapärased ja mastaapsed küberrünnakud.
Mullu Äripäeva Meediafirmade TOPi võitnud ja tänavu teise koha saanud Ekspress Meedia juhi Argo Virkebau sõnul saatis neid 2021. aastal edu eriti digiäris. Aga tavapärasest rohkem tuli investeerida IT-toimepidevusse, kuna meediafirmade suunal toimuvad korrapärased ja mastaapsed küberrünnakud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.