Äripäev • 1. oktoober 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Dr. Doom hoiatab kasvate riskide eest maailmas

Nouriel Roubini   Foto: Scanpix

“Ajal, mil geopoliitilised riskid on mitmekordistunud, on globaalsed turud jäänud jätkuvalt vilkaks ja elavaks,” sõnas ökonomist Nouriel Roubini.

On mitmeid häid põhjuseid, miks turud on senimaani reageerinud heatahtlikult, kuid see võib tema sõnul muutuda.Roubini, keda tuntakse ka kui Dr. Doom'i, toob välja kolm muutust, mis võivad investorid nende rahulolutsoonist välja ajada:1.   Terrorirünnak USAs või Euroopas: Lähis-Ida segadus ei ole investoreid eriti palju kõigutanud, kuid see võib seda teha, kui üks või mitu terrorirünnakut juhtuks Euroopas või USA-s. See on täiesti võimalik stsenaarium, võttes arvesseseda, kui paljudel Islami riigi pühasõdalastel on kuuldavasti Euroopa või USA passid.2.   Venemaa-Ukraina või Süüria konfliktid võivad laieneda: Turud võivad olla ebakorrektsed oma hinnagutes, et konfliktid nagu Venemaa ja Ukraina vaheline konflikt või Süüria kodusõda, ei eskaleeru või laiene.3.   Hong Kongi protestid ja muu: Tema sõnul võivad geopoliitilised pinged maailmas laieneda, kui mängu tuleb globaalset majandust kujundav faktor. Hong Kong, USA ja Euroopa võivad olla selle faktori aluseks.“Olukord Hong Kongis koos uudistega nõrgenenud Hiina majandusest võivad vallandada ülemaailmse finantskriisi,” märkis Roubini. Ühtlasi hoiatab ta, et Föderaalreserv võib vallandada finantspaanika tõstes nullintressi kiiremi ja varem, kui turud oleksid oodanud; ka eurotsoon võib langeda tagasi majanduslangusesse ja kriisi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt