• Jaga lugu:

  East Capital Vene karu ei pelga

  East Capitali vanemnõunik Aivaras Abromavicius.Foto: Verslo žinios

  Ida-Euroopa ja Hiina turgudele keskendunud East Capitali vanemnõunik Aivaras Abromavicius leiab, et põhjas siplev Vene aktsiaturg võib praegu peegeldada pigem mineviku kui tuleviku sündmusi ja võiks paista julgele investorile soodne ostukoht.

  East Capital

  Asutatud 1997.

  Ligemale 2,9 miljardi euro väärtuses aktiivselt hallatavaid investeeringuid.

  Kliente 75 riigist.

  Peakontor asub Stockholmis ning firmal on piirkondlikud kontorid Hongkongis, Kiievis, Moskvas, Oslos, Pariisis ja Tallinnas.

  Investeerimispiirkond: Balti riigid, Kesk- ja Ida-Euroopa, Kagu-Euroopa, Venemaa ja tema naaberriigid ning Hiina.

  Märtsis rääkis Abromavicius, et üht maailma suurimat Vene-suunalist fondi haldav East Capital jätkab kahtlemata idanaabri turgudele investeerimist.Kiievis resideeriv ja muu hulgas ka Vene investorite õiguste kaitse assotsiatsiooni aseesimehe ametikohta täitev Leedu juurtega ekspert ei ole oma toonast optimismi minetanud ja usub, et hunniku halva kõrval peitub Vene börsil ka küllaga lootust.
  Intervjuu East Capitali vanemnõuniku ­Aivaras Abromaviciususega:Viimati, kui rääkisime, oli East Capitalil 3,5 miljardit eurot hallatavat raha, kui palju on sellest praegu Venemaale investeeritud?Praegu on meie hallata 3 miljardit eurot, Venemaale on kõigi investeeringute lõikes paigutatud sellest ligi 45%.Kas East Capital investeerib endiselt agressiivselt Venemaale?Ma ei ütleks, et agressiivselt. Kui vaatate statistikat, siis kõik Ida-Euroopa ja Vene suunalised fondid kannatavad volatiilsel turul veidi raha väljavoolu all. Samal ajal kui Euroopa investorid kardavad riski rohkem, on meil hulga Aasia, Lähis-Ida ja isegi Ameerika investoreid, kes keskenduvad pikaajalistele trendidele, ja neist piirkondadest voolab raha sisse, ka Vene fondi.Kuidas praegu Vene majanduse ja börsi käsi käib?Venemaa on juba mõnda aega olnud küllaltki odav ja praegu testib sealne turg märtsi põhja. Samas teadvustame sellega kaasnevaid riske, alates poliitilistest ja geopoliitilistest riskidest kuni madalate toormehindade ja nõrga majanduseni. Kõik need faktorid loomulikult mõjutavad investorite käitumist. Samas teevad paljud investorid iseseisvat uurimistööd ja analüüse ning ootavat õiget signaali sealsete aktsiate ostmiseks. Oleme paaril viimasel päeval näinud, et mitmed kohalikud Vene maaklereid on hakanud ostusoovitusi andma, sest hulk tehnilisi analüüse näitab, et praegu on olemas tugev toetustase. Mõned viitavad konflikti deeskaleerumisele Ida-Ukrainas, mis loomulikult ei ole sama nähtav nende jaoks, kes ise Ukrainas ei ela. Aga meil sureb praegu selgelt vähem inimesi iga päev. Läinud nädala kõnelused Milanos oli pisitilluke samm õiges suunas kahe riigi vahelises gaasitehingus. Iga päev, mil relvarahu püsib, vähendab ohtu.Mis on praegused võtmeküsimused investori jaoks?Suur küsimus on selles, kas ja kuna sanktsioone Venemaa vastu leevendatakse. On rida Euroopa riike, kes juba algusest peale sanktsioone ei tahtnud. Nad leiavad jätkuvalt, et sanktsioonid ei ole lahendus. Iga suurem tõestus deeskaleerumise kohta viiks tõenäoliselt järkjärgulise ja aeglase sanktsioonidest loobumiseni. Turu jaoks oleks see loomulikult väga positiivne.Mis on praegu Teie hinnangul peamised plussid Vene aktsiatesse investeerimisel?Praegu näeme ohtralt miinuseid, sest kasv on väike, riigil lasuvad sanktsioonid ja poliitiline eliit muutub järjest natsionalistlikumaks ning üha turuvaenulikumaks. On ridamisi seadusi nagu välisomanduse piiramine meediasektoris ja nii edasi aga need, kes Venemaale investeerivad, vaatavad praegusest konfliktist kaugemale. Nad ütlevad, et turg on juba praegu nii odav ja oleme näinud geopoliitilisi konflikte teisteski geograafilistes piirkondades ja teame, et ühel päeval see konflikt lõppeb. Investorid loodavad, et positiivsed märgid saabuvad ühe või kahe aasta perspektiivis.Kuid positiivsest küljest?Praegu on raske näha midagi super positiivset, sest uudiste pealkirjadest loeme Vene allveelaevast Rootsi vetes, Eesti teenistuja inimröövist piiril ja Vene õhuväe paljude riikide õhuruumide rikkumisest. Aga taaskord. Oleme olnud sellel turul liiga kaua, mõistmaks, et vahel kui asjad tunduvad halvad, siis vähehaaval võivad asjad pöörduda paremuse poole just siis kui sa seda kõige vähem ootad. Hea näide on Argentina. Arvatavasti tänavu võib Argentina majandus langeda 3%, seal on hiiglaslik inflatsioon ja meeletu segadus. Millal me viimati kuulsime Argentina kohta midagi positiivset? Sellegipoolest on Argentina aktsiaturg enam kui 60% tõusuga tänavu parim turg maailmas. See tõestab meile, et vahetevahel turud kipuvad ignoreerima seda, mis juhtub praegu, sest see mis praegu juhtub on juba ajalugu. Börs on tavaliselt juhtiv indikaator ja investorid vaatavad praegustest sündmustest kaugemale. Seega julgetele investorite jaoks, kes usuvad, et seis Venemaal läheb paremaks, on praegu ostukoht. Positiivsest küljes on Venemaa börsiettevõtetel väga kõrged dividenditootlused. Keskmine dividenditootlus on peaaegu 6%. Seega ettevõtted jagavad oma raha väikeinvestoritega. Samuti on Venemaa viinud läbi mõningad kapitaliturgude jaoks sõbralikud reformid.On põhi käes või veel mitte?Seda on võimatu ette ennustada, aga kui osta, siis võiks kõigepealt soetada kolmandiku soovitud aktsiatest ja vaadata turu arenguid. Kui see läheb veidi alla, siis on hea parema hinnaga juurde osta ja kui turg läheb üles, annab see sulle enesekindluse ostmist jätkata. Kindlasti ei tasuks kogu oma raha ühe korraga investeerida. Praegune uudistevoog on veel küllaltki volatiilne.Veel veidi aega tagasi olid paljud Lääne investorid mures, et Venemaa võib minna välisinvestorite vara kallale. On see endiselt võimalus?Kui sanktsioonid algasid oli retoorika väga halb ja Lääne liidrid rääkisid Putiniga vähem. Seda tüüpi risk loomulikult endiselt eksisteerib aga selle tõenäosus on väga väike. Hea külg on see, et maailma liidrid räägivad omavahel ja ei ignoreeri üksteist. Olukord tundub parem kui see oli enne relvarahu septembris.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.