Rainer Saad • 12. november 2014
Jaga lugu:

Inglise keskpank näeb inflatsiooni alla 1%

Inglise keskpanga juht Mark Carney.
Inglise keskpanga juht Mark Carney.  Foto: Bloomberg

Inglise keskpank hoiatas täna, et Suurbritannia hinnatõus langeb järgmise kuue kuu jooksul alla 1 protsendi, viidates „olulistele riskidele” enda inflatsiooniprognoosides.

Keskpanga teatel jääb lähiajal inflatsioon alla eesmärgi ning pole välistatud ka see, et inflatsioon langeb järgmise kuue kuu jooksul alla 1 protsenti. „Hindade kasv kiireneb siis järk-järgult 2 protsendi lähedale kolme aasta jooksul,” teatas keskpank.

Inglise keskpanga teatel kujutavad toorainehinnad suurimat riski inflatsiooniprognoosidele. Kui suurem pakkumine või nõrgem nõudlus peaks keskpanga teatel jääma püsivaks, võivad hinnad langeda.

Samas intressimääradele pole oodata tõusu enne 2015. aasta lõppu. Inglise keskpanga juht Mark Carney ütles, et ta „teab, millal intressimäärasid tõsta”. Rahapoliitika kitsendamine on Carney sõnul jätkuvalt oluline, kuid turud ootavad lähitulevikus leebemat rahapoliitikat, kirjutas CNBC.

Selleks aastaks prognoosib Inglise keskpank, et Suurbritannia majandus kasvab 3,5 protsenti. Järgmise aasta kasvuks prognoositakse 2,9 protsenti. 2016. aasta kasvuprognoos on 2,6 protsenti.

„Suurim langusrisk tuleb euroala nõrkusest, mis mõjutaks Suurbritannia eksporti, ning seda saaks seostada finantsturgude kõikumise suurenemisega,” teatas Inglise keskpank oma raportis.

Samas viitas Inglise keskpank ka sellele, et inflatsiooni kiirenemise riskid on olemas. Näiteks oodatust suurem majanduskasv Ameerika Ühendriikides või ootamatud majanduspoliitikate mõjud Euroopa ja Jaapani keskpankadelt.

Suurbritannia töötus püsis septembris 6 protsendi tasemel, samas kui analüütikud ootasid, et töötuse määr on 5,9 protsenti. Positiivne oli aga see, et palgakasv oli möödunud kuul 1,3 protsenti, samas kui augustis oli see 0,9 protsenti. Palgakasv ületas ka inflatsiooni, mis septembris langes 1,2 protsendini. „Reaalsissetulekuid toetavad endiselt madalad energia- ja toiduhinnad. Nafta on praegu 20 protsenti madalamal kui eelmisel aastal,” ütles Carney.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt