Rainer Saad • 5. detsember 2014
Jaga lugu:

Venelased jooksevad tormi Lääne toodetele

Rubla eest saab üha vähem välismaa tooteid.  Foto: Bloomberg

Venelased on asunud ostma Ameerika ja teiste lääneriikide tooteid, kuna kardetakse, et rubla nõrgeneb veelgi ja see teeb lähikuudel välismaa kaubad kallimaks.

See on aga hea uudis USA ja lääneriikide firmadele, kelle tooted on läinud nagu soojad saiad. Vene statistikaameti andmetel kasvas Venemaa jaemüük oktoobris ja novembris, ületades analüütikute ootusi. Selgus, et venelased on asunud nagu pöörased ostma USA tooteid, eesotsas iPhone'ide ja Fordi autodega.

Fordi edasimüüjad Moskvas ütlesid CNBC-le, et müük tegi järsu tõusu novembri alguses. „Kuna dollar tugevneb rubla vastu, on majanduslikult mõttekas osta inimestel autosid enne, kui hinnad veel rohkem tõusevad,” ütles üks Fordi edasimüüjatest Sergei, kes soovis, et tema perekonnanime ei mainitaks.

Samas automüügifirmas töötav Artur ütles, et novembris kahekordistus Fordide müük võrreldes oktoobriga. Sõidukite hinnad jäävad 600 000 rubla ja 2,3 miljoni rubla vahemikku (9100-35 000 eurot).

Ford Venemaa esindaja Elizaveta Novikova ütles, et rubla nõrgenemine on automüüki paisutanud.

Arturi ja Sergei sõnul on müük hästi minemas ka BMW ja Mercedes-Benz autodel. „Inimesed saavad aru, et hinnad lähevad palju kõrgemaks ja nad peavad oma raha kuhugi panema. Autod on üks nendest kohtades,” ütles Artur.

Lisaks on Venemaal buum iPhone'ide, Gucci kottide ja teiste tuntud Lääne brändide järele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum