Birjo Must • 12. detsember 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Hiina majandus annab segaseid signaale

Hiina jüaan on seni vastu pidanud.  Foto: EPA

Hiina novembrikuised andmed tööstustoodangu ja jaemüügi kohta annavad vastakaid signaale, mis omakorda teravdab muret aeglase kasvu pärast.

Tööstustoodang kasvas novembris aastaga 7,2%, mis jäi Reutersi küsitletud analüütikute oodatud 7,5% ja oktoobrikuisele 7,7% kasvule alla. Samal ajal kasvas aga jaemüük aastaga 11,7%, mis ületas oodatud 11,5%, vahendab uudisteagentuur CNBC.

Võlakirjade investeeringud jaanuarist novembrini kasvasid 15,8%, mis vastab ootustele. Kinnisvarainvesteeringud kasvasid 11,9%, kuid see on aeglasem tulemus kui 12,4% kasv aasta algusest oktoobrini.

Täna avaldatud andmed on jätkuks ootusi petnud impordi ja ekspordi statistikale, mis pani nädala alguses ka Hiina börsi kõikuma. Nüüd usutakse veelgi enam, et Hiina keskpank hakkab veelgi tõsisemalt majandus stimuleerima. Novembri lõpus juba kärbiti esimest korda kahe aasta jooksul baasintressimäärasid, kuna tundub, et eesmärgiks seatud 7,5% aastast majanduskasvu on raske saavutada.

„Vanad head infrastruktuuriinvesteeringud on 2015. aastal olemas. Rahapoliitika koha pealt näeme tõenäoliselt ühte või kahte baasintressimäära kärbet. Tõenäosus on suur, et ka kohustuslikku reservimäära kärbitakse, et lisada süsteemi rohkem likviidsust,“ märkis RBSi peaökonomist Louis Kuijs pärast andmete avalikustamist.

Hiina võimud andsid eile pankadele käsu väljastada aasta viimastel kuudel rohkem laene, et turgutada kasvu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt