Birjo Must • 12. detsember 2014 kell 10:00

Rubla kukkus rekordmadalale

Vene rubla.  Foto: Bloomberg

Rubla kukkus täna juba teist päeva, saavutades järjekordse rekordmadala taseme.

Vene valuuta langes dollari suhtes 2,7%, 57,9860 rublale dollari kohta, mis pani sealse keskpanga taas rublasid kokku ostma. Täna kauples rubla kella 13:30 seisuga Moskvas 1,7% all, samal ajal kui Brenti toornafta hind kukkus allapoole 64 dollarit barrelist.

Ka Vene keskpanga eilne intressimäära tõstmine 100 baaspunkti võrra ei suutnud valuutat allakäiguspiraalist päästa. Valitsuse 10aastaste võlakirjade tootlused tõusid 56 baaspunkti võrra ja ületasid esimest korda pärast 2009. aastat 13%, vahendab Bloomberg.

Vene rubla tänavune langus on halvim alates 1998. aasta finantskriisist.

„Nafta on Vene börsil tegutsevate investorite jaoks prioriteet ja selle langemise kiirus on väga ärritav,“ rääkis Rye, Man & Gor'i strateeg Anver Giljazitdinov. „Langev nafta ja risk sattuda uue aasta alguses majanduslangusesse survestab rubla,“ lisas ta.

See kuu on Vene võlakirjade jaoks olnud halvim alates 2009. aasta veebruarist, kuna investorid loobuvad riigi väärtpaberitest kuue aasta kiireimas tempos. Võlakirjad on alates 30. novembrist kaotanud 5,6%, vastavalt Bank of America Merrill Lynch indeksile.

Vene rublapõhine aktsiaindeks Micex on täna tõusnud 1,26%. Dollaripõhine RTS indeks on aga 2,12% miinuses.

Hetkel kuum