Raido Neemre • 15. detsember 2014
Jaga lugu:

Venemaa relvamüük on tõusuteel

Relvamüük  Foto: Bloomberg

Viimasel aastal on Venemaa relvamüük teinud 20% kasvu, seda hoolimata sellest, et maailma 100 suurima relvatootmise firma müüginumbrid on juba kolmandat aastat languses, selgub Stockholmi Rahvusvahelise Rahu Instituudi uuringust.

100 suurima relvatootja müüginumbrid kukkusid 2013. aastal 2% 402 miljardile dollarile. 2012. aastal oli langus aga lausa 3,9%, selgub raportist. Langus aeglustus osaliselt Venemaa suurenenud müüginumbrite ning uute tootjate turuletuleku tõttu.

USA ja mõned Euroopa riigid on kärpinud oma militaarkulusid, kuna Iraagi ja Afganistaani missioonid on koomale tõmmatud ning valitsused kärbivad üldiselt oma eelarveid.

Venemaa relvade müügi kasv on riigi valitsuse 2000. aastal alanud katkematu investeeringu tulemus, mille eesmärgiks on jõuda samale relvastuse tasemele kui lääneriigid, vahendab raport. “Alates 2005. aastast on globaalsel relvamüügi turul väljaspool Põhja-Ameerikat ja Lääne-Euroopat konkurents üha tihenenud,” sõnas Sipri relvastuse ja militaarkulutuste programmi juht Aude Fleurant.

Venemaa ettevõtete seas juhtis relvamüüki Tactical Missiles, mis tegi lausa 118% kasvu, avaldab raport. USA ettevõtete müüki tiris raporti kohaselt alla eelkõige 2011. aastal vastuvõetud eelarve kontrolli all hoidmise seadus ning vägede väljatoomine Iraagist ja Afganistaanist.

Trend jätkus 2013. aastal, mil relvamüük langes 4,5%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum