Rainer Saad • 19. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Kas rubla langus jätkub?

Vene rubla nõrk kurss võib jätkuda.   Foto: Bloomberg

Ajal, mil venelased elavad üle rubla kursi nõrgenemisest saadud šokki, juurdlevad analüütikud, kas rubla langus võiks veel jätkuda.

Rublast sai sel nädalal käesoleva aasta halvima esitusega valuuta ja seda Ukraina grivna ees. Langevad naftahinnad ja lääne sanktsioonid on sel aastal kukutanud rubla uute rekordmadalate tasemeteni. Teisipäeval võrdus üks euro peaaegu 100 rubla.

Kolmapäeval teatas Vene rahandusministeerium, et rubla kurss on „äärmiselt alaväärtustatud”. Kuid analüütikud kahtlevad selles.

„Me ei ole veendunud Vene rahandusministeeriumi väites. Rubla suure languse on tinginud kaubavahetuse vähenemine ja naftahinna langus ning see ei näi lähiajal taastuvat,” kirjutasid Capital Economicsi analüütikud oma kommentaaris rubla kohta. „Praeguste naftahindade laastav mõju Vene majandusele ja finantssüsteemile näitab seda, et rubla jääb surve alla.”

Teised arvavad samuti, et rubla ebakindlus jätkub. Jaapani Mizuho Bank kirjutas enda viimases kommentaaris rubla kohta, et nafta hind pole ainuke põhjus, miks rubla nii nõrk on. „Müügisurve pole ainult naftast tingitud, vaid ka geopoliitikast ning kahtlustest Vene välisvõla pärast,” teatas Mizuho. „Kui sanktsioonide mõju halveneb, võib see rubla viia 1998. aasta sarnasesse kriisi.”

1998. aastal kukkus rubla järsult, kuna Venemaa muutus oma võlakoorma all maksejõuetuks.

Kuid on ka neid, kelle arvates võib rubla langus olla möödumas. Triogem Asset Managementi investeerimisjuht Tim Seymour ütles CNBC-le, et kui nafta hind peaks külgliikumisse minema, tasuks rubla tõusule panustada. „Arvan, et rubla kaupleb (dollari suhtes) 55-60 vahemikus – see on sobiv,” ütles ta.

Täna ennelõunal kaupleb dollar 60 rublal ning euro 74 rublal.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt