Juhan Lang • 29. detsember 2014 • 4 min
Jaga lugu:

Aasta parimad ja halvimad ETFid

Need, kes panustasid toornafta hinna tõusule, pidid 2014. aastal kõvasti pettuma.  Foto: EPA

Alates turuletulekust on börsilkaubeldavad fondid ehk ETFid (Exchange-Traded fund) tänu madalatele tehingutasudele, heale ligipääsule eksootilisematele regioonidele ja varadele ning heale hajutatusele teinud investeerimismaailmas võimsat võidukäiku.

Bloombergi andmetel on ETFide hallata ligemale 2 triljonit dollarit ja veel tänavu lisandus 196 miljardit dollarit uut raha. Tubli hüppe on teinud ka uute ETFide turuletulek, kerkides tänavu aastatagusega võrreldes 29%. Kokku loodi sel aastal 196 uut ETFi. Ehk teisisõnu: oma ETF on olemas pea kõige jaoks, kuhu iganes sa ka investeerida soovid.

Tänavused parimad ETFid panustasid Bloombergi andmetel USA madalatele intressimääradele, kukkuvatele naftahindadele ja tugevnevale USA dollarile.

Et tootlus pole siiski ainus asi, mille järgi fondi kvaliteeti mõõta, koostas Bloombergi ETFide vanemanalüütik Eric Balchunas edetabeli aasta parimatest ja halvimatest ETFidest. Lisaks tootlusele võttis ta arvesse selle, kui palju lisandus fondi raha ja kui hästi suutsid need trendidelt kasu lõigata.

Järgneb Balchunase edetabel:

Parimad ja halvimad USA võlakirjadele panustavad ETFid

Parim: iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT)

Veel aasta alguses oli TLT finantsmaailma tõeline paaria, sest arvamusliidrid ennustasid üksteise võidu, et intressimäärad tõusevad ja panevad sellega põntsu ka pikaajalistele võlakirjadele panustavatele ETFidele. Läks aga vastupidi. Intressimäärad kukkusid veelgi ja TLT rallis 27%. Varsti pärast seda sai fondist tõeline rahamagnet, millesse voolas juurde 3 miljardit dollarit. See oli ainus võlakirjadele panustav ETF, mille tootlus oli tänavu enam kui 20% ja kaasas üle 2 miljardi dollari.

Halvim: AdvisorShares Peritus High Yield ETF (HYLD)

ETFil on voli valida ükskõik milliseid rämpsvõlakirju ja lisaks sellele panustada ka aktsiatesse. Kui mullu oli fondil ette näidata 12% tootlus, siis tänavu kukkus suures mahus energiaettevõtetele panustav ETF enam kui 19%.

Parimad ja halvimad toorainetele panustavad ETFid

Parim: ETFS Physical Palladium Shares (PALL)

2014. aasta ei olnud toorainetele panustavavate ETFide jaoks just meelakkumine ja ligemale 80% neist lõpetas miinuses. Peale eluskarjale ja kohvile panustavatele ETFidele, tõi korraliku tootluse koju veel ainult pallaadiumile panustav PALL, mis kerkis aastaga 14%. Pallaadium lõikas kasu autotööstuse kasvanud nõudluselt ja pakkumise vähenemiselt, millele lisasid hoogu Lõuna-Aafrika kaevurite streigid.

Halvim: United States Oil Fund LP (USO)

USA West Texas Intermediate (WTI) toornafta hinnatõusule panustav börsikaubeldav fond kukkus tänavu enam kui 41% ent jääb siiski veel alla 2008. aasta kukkumisele, mil see kaotas 56%. Vaatamata järsule kukkumisele, ei peatanud ETFi siiski investorite rahavool, mil paljud rahajuhid püüdsid ebaõnnestunult naftahinna põhja tabada.

Parimad ja halvimad arenevate turgude ETFid

Parim: SPDR S&P Emerging Asia Pacific ETF (GMF)

Enam kui 8% suuruse tootlusega edestas GMF tublisti arenevate turgude indeksi MSCI Emerging Markets Index 5% suurust kaotust. 75% fondi portfellist on hajutatud Hiina, Taiwani ja India aktsiate vahel. Taiwanis rallis pooljuhtide sektor, Hiina aktsiaid aitasid turgutada keskpanga stiimul ja India aktsiad rallisid 32% pärast seda kui uueks peaministriks vannutati ettevõtjasõbralik Narendra Modi.

Halvim: WisdomTree Emerging Markets Equity Income Fund (DEM)

ETF saab oma enam 10% sügavuses miinuses süüdistada vaid Venemaad, kuhu fond on paigutanud 19% oma varadest. Ehkki Vene firmadel on kombeks maksta soliidseid dividende, kahvatub see tänavu riigile kehtestatud majandussanktsioonide, kukkuvate nafta hindade ja vabalangusse sööstnud rubla kõrval.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt