Birjo Must • 18. juuni 2015 kell 8:15

Tugev valuuta rõhub Šveitsi majandust

Šveitsi frank on rallinud alates aasta algusest.   Foto: EPA

Šveitsi keskpank jättis peamise hoiuse intressimäära rekordmadalale tasemele ja hoiatas, et on valmis tegema täiendavaid samme, et vähendada liiga kalli frangi mõju majandusele.

Keskpank jättis intressimäära -0,75protsendile, mis vastas ka Bloombergi küsitletud analüütikute ootustele. Samuti kinnitas pank lubadust teha täiendavaid valuutakursi sekkumisi, mis järgneksid viie kuu eest tehtud otsusele kaotada frangilt ülempiir.

Oma tänases teates kinnitas keskpank, et negatiivsed intressimäärad peaksid aja jooksul aitama Šveitsi franki nõrgemaks muuta. Samuti lisati, et globaalne majandus on jätkuvalt ebakindel ning seejuures viidati Kreekas toimuvale.

Tarbijahinnad langevad Šveitsis ja sealne majandus seisab esimest korda kuue aasta jooksul silmitsi langusega. Alates jaanuarist, mil keskpank kaotas frangilt ülempiiri euro suhtes, on valuuta tõusnud 15%. See on omakorda andnud tugeva löögi riigi ekspordile.

Esimeses kvartalis pöördus Šveitsi majandus langusesse ja analüütikud prognoosivad, et nõnda läheb ka teises kvartalis. Šveitsi keskpank ennustab, et majanduskasv jääb tänavu alla 1% ja tarbijahinnad langevad sel aastal 1% ning tuleval aastal 0,4%.

Šveitsi börsiindeks SMI on täna langenud 0,44%, 8867,14 punktile. Aastaga on indeks tõusnud 5,31%.

Hetkel kuum