Birjo Must • 10. august 2015 kell 10:01

Hiina börs tegi üllatustõusu

Hiina börs tõusis täna pea 5%.   Foto: EPA

Hiina aktsiad tegid täna üllatava 5% tõusu hoolimata sellest, et värske statistika maalis riigi majandusest kehva pildi.

„Mõned inimesed ootavad riigifirmade ülevõtmisi ja ühinemisi,“ põhjendas börsirallit Reorient Financiali peaökonomist Steve Wang uudisteagentuurile CNBC.

Hiina võimud kinnitasid ambitsioonika plaani teha põhjalik läbivaatus hädas riigifirmades ja muuta need taas kasumlikuks, teatas kohalik meediaväljaanne South China Morning Post laupäeval. Selles võeti eeskujuks Singapur, kus on loodud riigile kuuluv investeerimisfond Temasek.

Kolme Hiina riigile kuuluva laevafirma China Cosco, China Shipping Developmenti ja China Shipping Container Lines’i aktsiatega kauplemine lõpetati täna, mis andis alust spekulatsioonidele, et need firmad ühendatakse.

Samas arvavad mõned analüütikud, et investorid on hiljutisest börsilangusest veel liiga traumeeritud selleks, et tänast tõusu jätkusuutlikuks pidada.

Nädalavahetusel tuli Hiina majanduse kohta taas halbu uudiseid. Nimelt kukkus eksport juulis 8,3%, mis on viis korda suurem langus kui analüütikud prognoosisid. Ka sealsed tööstuse tootjahinnad tegid suurima kukkumise alates 2009. aastast.

Hiina peamine börsiindeks rallis täna 4,92%.

Hetkel kuum