Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Faber: jüaani devalveerimine on täiesti mõttetu

  Majandusteadlane Marc FaberFoto: EPA

  Globaalsed turud võisid küll Hiina jüaani devalveerimise tõttu vappuda, kuid see samm oli täiesti mõttetu, rääkis legendaarne investor ja tuntud pessimist Marc Faber.

  „Hiina valuutat peab vaatama kõikide valuutade kontekstis,“ rääkis Faber uudisteagentuurile CNBC. „Viimase paari aasta jooksul on jüaan dollari suhtes tõusnud ja dollar on samal ajal tõusnud pea kõigi teiste maailma valuutade suhtes,“ rääkis ta viidates sellele, et jüaani langus on küllaltki väike ja tundub vajalik.
  Hiina jüaani kurss langes teisipäevast kuni neljapäevani USA dollari suhtes umbes 3%. Täna fikseeris aga sealne keskpank kursi veidi tugevamal tasemel, mis viitab sellele, et devalveerimine on mõneks ajaks lõppenud.
  „Jüaani 2-3protsendiline devalveerimine on täiesti mõttetu,“ märkis Faber. „See valuuta on viimase kahe aastaga Jaapani jeeni suhtes tugevnenud 80%.“
  Kannatajaks Hongkongi dollar
  Samal ajal kui jüaan on dollari suhtes tugevalt tõusnud, siis on näiteks Brasiilia reaal alates 2011. aastast dollari suhtes langenud 60% ja Türgi liir 50%. Faber lisas, et ka teised Aasia valuutad välja arvatud Hongkongi dollar on esinenud küllaltki kesiselt.
  „Ärge unustage, et Hiina keskpank teatas, et nüüdsest on neil valuuta, mis peegeldab rohkem turu liikumist. Mis omakorda viitab sellele, et kui turg liigub valuuta vastu, siis valuuta ka nõrgeneb,“ lisas Faber.
  Faber näeb jüaani edasise nõrgenemise korral vaid üht kannatajat, milleks on Hongkongi dollar. See valuuta on seotud USA dollariga.
  „Kui jüaan nõrgeneb dollari suhtes 10%, siis mis saab Hongkongi dollarist? See on suur küsimus,“ tõdes Faber, kelle hinnangul võidakse see siis USA dollarist lahti siduda, kuna vastasel juhul kaotaks Hongkong oma konkurentsivõime.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Saudi Araabia investeerimisfond ostis 7 miljardi eest USA aktsiaid
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.