Birjo Must • 14. august 2015 kell 8:26

Faber: jüaani devalveerimine on täiesti mõttetu

Majandusteadlane Marc Faber  Foto: EPA

Globaalsed turud võisid küll Hiina jüaani devalveerimise tõttu vappuda, kuid see samm oli täiesti mõttetu, rääkis legendaarne investor ja tuntud pessimist Marc Faber.

„Hiina valuutat peab vaatama kõikide valuutade kontekstis,“ rääkis Faber uudisteagentuurile CNBC. „Viimase paari aasta jooksul on jüaan dollari suhtes tõusnud ja dollar on samal ajal tõusnud pea kõigi teiste maailma valuutade suhtes,“ rääkis ta viidates sellele, et jüaani langus on küllaltki väike ja tundub vajalik.

Hiina jüaani kurss langes teisipäevast kuni neljapäevani USA dollari suhtes umbes 3%. Täna fikseeris aga sealne keskpank kursi veidi tugevamal tasemel, mis viitab sellele, et devalveerimine on mõneks ajaks lõppenud.

„Jüaani 2-3protsendiline devalveerimine on täiesti mõttetu,“ märkis Faber. „See valuuta on viimase kahe aastaga Jaapani jeeni suhtes tugevnenud 80%.“

Kannatajaks Hongkongi dollar

Samal ajal kui jüaan on dollari suhtes tugevalt tõusnud, siis on näiteks Brasiilia reaal alates 2011. aastast dollari suhtes langenud 60% ja Türgi liir 50%. Faber lisas, et ka teised Aasia valuutad välja arvatud Hongkongi dollar on esinenud küllaltki kesiselt.

„Ärge unustage, et Hiina keskpank teatas, et nüüdsest on neil valuuta, mis peegeldab rohkem turu liikumist. Mis omakorda viitab sellele, et kui turg liigub valuuta vastu, siis valuuta ka nõrgeneb,“ lisas Faber.

Faber näeb jüaani edasise nõrgenemise korral vaid üht kannatajat, milleks on Hongkongi dollar. See valuuta on seotud USA dollariga.

„Kui jüaan nõrgeneb dollari suhtes 10%, siis mis saab Hongkongi dollarist? See on suur küsimus,“ tõdes Faber, kelle hinnangul võidakse see siis USA dollarist lahti siduda, kuna vastasel juhul kaotaks Hongkong oma konkurentsivõime.

Hetkel kuum