Juhan Lang • 18. august 2015 kell 11:00

Saksa börsil võib pidu läbi olla

Saksa börs.  Foto: EPA

Saksamaa börsil toimuvad neil päevil ärevad arengud, sest nii mõnegi analüütiku hinnangul flirdivad aktsiad hinnatasemetega, mis võivad vallandada suurema languse.

Rekordtasemest 12% võrra allpool kauplev Saksa DAX aktsiaindeks on 200 päeva libisevast keskmisest viimase nelja päeva jooksul kolm korda läbi vajunud, vahendab Bloomberg. Midagi säärast pole juhtunud alates jaanuarist.

Nüüd jälgivad tehnilised analüütikud hingevärinal, kas indeks kukub tagasi 7. juuli põhja. Amsterdamis asuva ING tehniline analüütik Roelof-Jan Van den Akker hoiatas, et sel juhul võib oodata edasist nõrkust.

Hiina otsus devalveerida jüaani dollari vastu viis Saksa aktsiad läinud nädalal suurimasse langusesse alates aprillist. Volkswageni ja BMW aktsiad on mõlemad kukkunud aprilli tipust rohkem kui 26% võrra. Ehkki tehniline analüüs annaks justkui põhjust pessimismiks, ei ole investorid regioonis siiski kaugeltki lootust kaotanud.

Saksa aktsiate liikumist järgiv börsilkaubeldav fond iShares Core DAX UCITS ETF on viimase kahe nädalaga ligi meelitanud rohkem kui 105 miljonit dollarit ja raha sissevool on kestnud neli kuud.

Zuercher Kantonalbanki varahaldur Peter Braendle nentis, et Saksa börsile panustavad investorid teevad seda ilmselt alternatiivide puudumise tõttu. „Saksamaa kui eksporditšempioni jaoks on Hiinas toimuv tõeliselt oluline, seetõttu ei ole ma üllatunud,“ kommenteeris ligi 430 miljonit dollarit haldav Braendle aktsiate langustrendi.

Enda kinnitusel pole ta aga Saksamaa aktsiate osakaalu muutnud ega plaani seda ka teha. „Me peame olema ettevaatlikud, aga millised on alternatiivid aktsiatele. Mida muud saad sa oma rahaga teha?“

Täna on DAX indeks langenud -0,09%.

Hetkel kuum