Mait Kraun • 19. august 2015 kell 17:45

„Intressimäärade tõstmine on Pandora laeka avamine“

Varahaldusfirma DoubleLine Capitali asutaja ja juht Jeffrey Gundlach.  Foto: Bloomberg

Föderaalreservi intressimäärade tõus oleks „Pandora laeka avamine,“ ütles võlakirjaturgude guru Jeffrey Gundlach.

„Ajalooliselt on näha olnud, et kui Föderaalreserv alustab millegagi, siis nii kaua, kuni situatsioon on sama, jätkatakse oma tegevusega. Kui hakata pärast nii pikka perioodi intressimäärasid tõstma – see on täiesti teine režiim,“ ütles Gundlach Reutersile.

Ta tõi välja, et rämpsvõlakirjade hinnad on nelja aasta madalaimal tasemel. „Intressimäärade tõstmine ajal, mil rämpsvõlakirjad on nelja aasta madalamal tasemel, ei ole sugugi hea idee,“ ütles Gundlach, keda kutsutakse tihti ka rokkstaarist fondihalduriks.

Samuti mainis ta toorainete hinnalangust ja Hiina majanduse jahenemise muret, mis on turgudel tekitanud liiga suure müümise. „Tundub, et asjad ei ole kõige paremas korras,“ ütles DoubleLine’i juht.

Juunis prognoosis Gundlach, et Föderaalreserv ei hakka tõenäoliselt sellel aastal siiski intressimäärasid tõstma, vaatamata sellele, et keskpank on sellele mitmeid kordi viidanud.

Tõsi, Föderaalreservi ei täida alati oma lubadusi. Mõned aastad tagasi lubas keskpank, et kui töötus langeb 6,5 protsendile, hakatakse intressimäärasid tõstma. Praegu on töötus aga juba 5,3 protsendil ning intressimäärade tõusu pole jätkuvalt.

 

Hetkel kuum