• Jaga lugu:

  Robert Shiller hoiatab turgude suure languse eest

  Foto: EPA

  Tuginedes oma uuringutele aktsiate turuväärtustest läbi ajaloo, ennustas Nobeli preemia laureaat, majandusteadlane Robert Shiller, et ees ootab suur languserisk, vahendab CNBC.

  “Hoolimata hiljutisest segadusest, mis tõukas Dow Jones’i, S&P 500 ja Nasdaq’i eelmisel ja ka sellel nädalal korrektsiooni, on turg taas tõusuteel,” märkis Yale’i ülikooli professor.
  Eile, börsi sulgudes jäi Dow Jones korrektsiooni territooriumile ning seda hoolimata tugevast kasvust. S&P 500 ja Nasdaq’i ralli aga tiris need indeksid korrektsioonist välja.
  Shiller mõõdab väärtusi oma tsükliliselt kohandatud hinna-kasumi suhte (CAPE) järgi, mis jagab hinnad 10-aastase keskmise kasumiga.
  “CAPE suhe on praegu ligikaudu 25. See on kõrge,” märkis ta. Ajalooline keskmine on ligikaudu 17.
  Shiller märkis, et tema sõnul ei pruugi midagi küll juhtuda, kuid CAPE suhet tuleb võtta kui hoiatussignaali.
  Võttes arvesse ajaloolised näitajad, siis võivad turud teha tõusu, kuna CAPE on minevikus olnud palju kõrgem enne, kui turgudest õhk välja lasti.
  “Igakuine CAPE suhe jõudis aastal 2000 oma tippkõrgusele, kui tõusis 44-ni ning sellele järgnes oluline turu langus. CAPE kukkus 13-le ning tõusis tagasi 27-le aastal 2007, mil sellele järgnes taaskord suur langus,” märkis Shiller.
  “Mitte keegi ei suuda tegelikult turge täpselt ette prognoosida. Kuid ma arvan, et praegusel hetkel on üsna riskantne aeg,” võttis Shiller kokku, lisades, et tema isiklikult on oma portfoolios USA aktsiaid vähendanud.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Automüüjad vaatavad elektrikaubikute käsule altkulmu Lisakulu lööks otse tarbija rahakotti
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.