Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Naftakriisi järjekordsed kaotajad

  Madal naftahind teeb tootjatele muretFoto: epa

  Madal nafta hind sunnib USA naftatootjaid kulusid kärpima, mistõttu vähenevad ka lobiettevõtete kasuminumbrid, vahendab Business Insider.

  Lobiettevõtete eesmärk on kindlaks teha, et USA valitsusametnikud oleksid USA naftafirmasid vaevavatest muredest teadlikud. Nafta- ja gaasiettevõtted on aastaid olnud lobiettevõtete ühed suuremad kliendid, ent nüüd, mil nafta- ja gaasihinnad on võtnud suuna alla, püüavad energiakompaniid kärpida kulutusi igalt poolt, kust võimalik.
  Võrreldes eelmise aastaga on energiakompaniide lobitöö vähenenud kümne protsendi võrra, E&P (Exploration&Production) ettevõtete lobitöö on suisa neljandiku võrra langenud.
  USA puhul on huvitav aga see, kui vähe raha nafta- ja gaasiettevõtted lobitööle üldse kulutavad ning missugust mõju see valitsuse tööle avaldab. Nafta- ja gaasiettevõtted kulutasid teises kvartalis lobitööle kokku ainult 24 miljonit dollarit, aastaga kokku peaks see tegema umbes 100 miljonit dollarit. Kogu energia- ning loodusressursside tööstus on tänavu aasta lobitööle kulutanud 165 miljonit dollarit, möödunud aastal ulatusid kulutused 350 miljoni dollarini.
  Niisugused kulutused on kogu tööstust arvestades üsna tagasihoidlikud. Näiteks teenis Exxon Mobil möödunud aastal 32 miljardit dollarit kasumit. Seda on umbes 100 korda enam kui ettevõte aastas lobitööle kulutab.
  Kongressi võim
  Kuigi energiafirmad kulutavad lobitööle üsna vähe, pole tarvis öelda, kui suur võim on kongressil otsustada, kas ettevõtteid aidata või mitte. Näiteks võib kongress otsustada riigi naftareservide strateegia üle, aga ka keelustada naftaekspordi. Pole kahtlustki, et see kõik tooks naftaturul esile väga suuri muudatusi. Kõigest sellest võiks justkui järeldada, et liiga vähe lobitööd võib endaga kaasa tuua firmadele ebasoodsate otsuste tegemise.
  Selgub, et USA energiasektor pole riigis sugugi mitte suurim lobitöö tegija. Enim teevad lobitööd finants-, tervishoiu-, kommunikatsiooniettevõtted ning liigitamata äritegevusega ettevõtted. Energiasektor paikneb alles viiendal positsioonil.
  Samuti ei leia USAs enim lobitööd tegevate ettevõtete tänavuse aasta pingereast ühtegi energiafirmat. 2014. aasta enim lobitööd tegevate ettevõtete nimekirjast võib leida küll konglomeraatettevõtte Koch Industries, ent lobitööle kulutatud summa oli üksnes tagasihoidlik 13,7 miljonit dollarit. Viimaste aastate andmeid vaadates võib öelda, et kulutused nafta- ja gaasilobitööle on alates 2010. aastast hoolimata kõrgetest naftahindadest tasapisi langenud.
  Eelnevast võib järeldada, et energiatööstuse lobitöö kahvatub teiste tööstuste kõrval. Samas võib öelda, et hoolimata sellest, et energiatööstus on lobitööle nii vähe kulutanud, on teema siiski pidevalt päevakorras, mis võiks ju näidata raha efektiivset kasutamist. Samuti võib sellest järeldada, et naftaturu olukord on oluline paljudele osariikidele.
  Hiljuti kirjutas CNN Money, et USA võib hakata taas naftat eksportima. Seni on teada, et naftaekspordist loobumine on kongressi mõlemast kojast saanud palju pooldajaid.
  „Sellest ei ole väga keeruline aru saada. See survestaks venelasi ja saudisid ega tõstaks bensiinihindu. See võimaldaks hoopis inimestel uuesti tööd saada,“ ütles kongressi liige Joe Barton CNN Moneyle. Ta lisas, et loodab USA inimestele teha „jõulukingituse“. Selleks peab seaduseelnõu jõudma president Barack Obama lauale enne aasta lõppu.
 • Hetkel kuum
Eksperdid: ettevõtjal on lihtsam kaitsta vilepuhujaid laiemalt, kui seadus nõuab
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Eesti võttis vilepuhuja kaitse seaduse vastu sedavõrd kitsa kohaldamisalaga, et ettevõtjatel on lihtsam võimaldada probleemidest teavitamist laiemalt, kui neilt nõutakse, ning näidata seeläbi üles kõrgendatud ühiskondlikku vastutust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Karin Madisson ning sama büroo jurist Karl Oskar Pungas.
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Konkurentsiameti juht kaotas ametnike 13nda palga: mulle ei mahtunud see pähe
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Konkursil edukas: puidutöösturist poliitiku firma varustab Loodusmaja
Loodusmaja ehitav Nordecon teatas, et Eesti suurima puithoone puitlahendused toodavad ja paigaldavad Peetri Puit ja EstNor.
Loodusmaja ehitav Nordecon teatas, et Eesti suurima puithoone puitlahendused toodavad ja paigaldavad Peetri Puit ja EstNor.
Tartu kultusbaar laieneb Riiga. “Teeme projekte, kui majandusel halvasti läheb”
Tartust alustanud ja koroonapandeemia ajal laienenud tuntud kõrts-kultuuribaar-joogikoht Möku on võtnud suuna lõunanaabrite juurde ja avab uue baari Riias.
Tartust alustanud ja koroonapandeemia ajal laienenud tuntud kõrts-kultuuribaar-joogikoht Möku on võtnud suuna lõunanaabrite juurde ja avab uue baari Riias.