Fredy-Edwin Esse • 12. oktoober 2015 kell 8:15

Investeerime Venemaale ETFide kaudu

Venemaa riigipea Vladimir Putin (vasakul) koos Gazpromi tegevjuhi Alexei Milleriga.  Foto: EPA

Venemaa on nafta hinna languse ning Lääne sanktsioonide tõttu saanud tugevaid tagasilööke majanduses, ettevõtluses ja poliitilisel tasandil. Ometi ei tähenda see, et Venemaal ei võiks raha teenida.

Üks hea võimalus riske hajutatult Venemaale investeerida on börsil kaubeldavate fondide (ETF) kaudu.

Imelikul kombel on nafta hinna langus suurendanud osa investorite huvi Venemaa vastu. Kõlab ebaloogiliselt, sest venelased sõltuvad tugevalt musta kulla hinnast ja selle langus survestab keskvalitsuse eelarvet ning üldiselt kukutab aktsiaid. Nafta hind on aga sedavõrd palju alla tulnud, et on muutnud ajalooliselt odavad Vene aktsiad veelgi odavamaks ja võitnud investorite tähelepanu.

Venemaa aktsiaturg on paraku näidanud ennast väga volatiilsena ning arvestades riigi välispoliitikat, võib börse mõjutavaid sündmusi juhtuda iga kell. Börsil kaubeldavad fondid on samas investori üks võimalusi portfelli hajutada ning kaitsta end paremini turu volatiilsuse eest.

Viimastel aastatel on arenevatele turgudele investeerimine ETFide kaudu muutunud järjest populaarsemaks just sel samal põhjusel, et see pakub lisakaitset volatiilsuse eest, võrreldes otseinvesteerimisega. Lisaks pakub ETF laiemat haaret kogu riigi majandusest või sektorist, kui investor üksi suudab hõlmata. Isegi kui osta hajutamise mõttes kokku suur hulk erinevaid aktsiaid, tapavad tehingutasud potentsiaalse kasumi juba eos. Seega on ETF ka võimalus raha kokku hoida.

Venemaa ETFid  Foto: Miguel Alvarez, Äripäev

Vali ETFi hoolega

Tasub mainida, et sel aastal on suur hulk raha, sealhulgas ETFide raha, Venemaalt ära jooksnud. See on ka mõistetav, võttes arvesse kõike sel aastal toimunut (Ukraina, sanktsioonid, rubla devalveerumine, nafta odavnemine jne). See loob aga võimaluse investoritele, kes on valmis võtma veidi rohkem riski ja pikemas plaanis teenima vastutasuks suuremale riskile priskemat kasumit.

ETFe on erinevaid: ühed üritavad laiahaardeliselt investeerida kõigisse sektoritesse, teised on jälle keskendunud naftasektorile, sest see on Venemaa suurim sektor. Riskialtimad investorid võiksid puhtalt naftakaardile mängida lootuses ja ootuses, et nafta hind stabiliseerub ja tõuseb taas 80 kuni 100 dollari kanti.

Kes tahab veidi vähem riskida, võiks valida mõne laiahaardelisema börsil kaubeldava fondi. Tõsi, tootlus poleks nafta hinna kerkimise korral nii suur, kuid kuna kogu Venemaa on nafta hinnast sõltuv, siis need mõjud ulatuvad ka kõigisse teistesse sektoritesse.

Paratamatult on enamiku Venemaaga seotud investeeringute puhul peamine indikaator nafta hind. Nafta- ja gaasisektor moodustavad 60% riigi ekspordist ning 30% Vene sisemajanduse koguproduktist.

Venemaa ETFide puhul ei tule investoritel valikust otseselt puudust. Kolm populaarsemat börsil kaubeldavat fondi oleks Market Vector Russia ETF Trust, SPDR S&P Russia ETF ning iShares MSCI Russia Capped ETF New. Kõik kolm peaksid olema Eesti investoritele ka kättesaadavad.

Ajastus on oluline

Venemaa puhul tuleb silmas pidada, et alati läheb vaja kaitsestrateegiat ning need ETFid, või otseinvesteeringud, ei tohiks olla ainsad positsioonid jaeinvestori portfellis. Riik on tugevalt sõltuv nafta hinna liikumisest ja praegu on odava nafta tõttu üsna tume aeg. Tulevik paistab helgem, sest enamik prognoose näeb ette nafta hinna tõusu tagasi 100 dollari piirimaile järgmise viie aasta jooksul. Nende prognooside valguses on küsimus mitte kas, vaid millal toimub taastumine.

Minu nõuanne on võtta kõigi nende ETFide koduleht lahti ning vaadata, kuhu ja millises mahus on fondi varad paigutatud. Seejärel küsida endalt, kas need haakuvad teie nägemuse ja riskitaluvusega. Kas te tahate olla rohkem või vähem avatud energiasektorile ning mis on teised sektorid, kus fond peaks sees olema. Samuti küsige endalt, kas olete valmis viis aastat tootlust ootama. See võib võtta ka kauem, sest tegu on pikaajalise investeeringuga.

Ajastus on investeeringu tegemisel väga oluline. Vaadates, kui sügavale on Vene turg kukkunud, peaks praegu olema väga hea moment sisenemiseks, kui on usku nafta hinna taastumisse. Tasub meeles pidada, et Venemaa on kõigest üks võimalus investeerida arenevatele turgudele ning hajutada portfelli, kuid keskmine Eesti investor on minu hinnangul üsna teadlik Vene turust ja riigist üldiselt, mistõttu pole halb mõte vaadata üle piiri itta.

Hetkel kuum