Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investeerime Venemaale ETFide kaudu

  Venemaa riigipea Vladimir Putin (vasakul) koos Gazpromi tegevjuhi Alexei Milleriga.Foto: EPA

  Venemaa on nafta hinna languse ning Lääne sanktsioonide tõttu saanud tugevaid tagasilööke majanduses, ettevõtluses ja poliitilisel tasandil. Ometi ei tähenda see, et Venemaal ei võiks raha teenida.

  Üks hea võimalus riske hajutatult Venemaale investeerida on börsil kaubeldavate fondide (ETF) kaudu.
  Imelikul kombel on nafta hinna langus suurendanud osa investorite huvi Venemaa vastu. Kõlab ebaloogiliselt, sest venelased sõltuvad tugevalt musta kulla hinnast ja selle langus survestab keskvalitsuse eelarvet ning üldiselt kukutab aktsiaid. Nafta hind on aga sedavõrd palju alla tulnud, et on muutnud ajalooliselt odavad Vene aktsiad veelgi odavamaks ja võitnud investorite tähelepanu.
  Venemaa aktsiaturg on paraku näidanud ennast väga volatiilsena ning arvestades riigi välispoliitikat, võib börse mõjutavaid sündmusi juhtuda iga kell. Börsil kaubeldavad fondid on samas investori üks võimalusi portfelli hajutada ning kaitsta end paremini turu volatiilsuse eest.
  Viimastel aastatel on arenevatele turgudele investeerimine ETFide kaudu muutunud järjest populaarsemaks just sel samal põhjusel, et see pakub lisakaitset volatiilsuse eest, võrreldes otseinvesteerimisega. Lisaks pakub ETF laiemat haaret kogu riigi majandusest või sektorist, kui investor üksi suudab hõlmata. Isegi kui osta hajutamise mõttes kokku suur hulk erinevaid aktsiaid, tapavad tehingutasud potentsiaalse kasumi juba eos. Seega on ETF ka võimalus raha kokku hoida.
  Venemaa ETFidFoto: Miguel Alvarez, Äripäev
  Vali ETFi hoolega
  Tasub mainida, et sel aastal on suur hulk raha, sealhulgas ETFide raha, Venemaalt ära jooksnud. See on ka mõistetav, võttes arvesse kõike sel aastal toimunut (Ukraina, sanktsioonid, rubla devalveerumine, nafta odavnemine jne). See loob aga võimaluse investoritele, kes on valmis võtma veidi rohkem riski ja pikemas plaanis teenima vastutasuks suuremale riskile priskemat kasumit.
  ETFe on erinevaid: ühed üritavad laiahaardeliselt investeerida kõigisse sektoritesse, teised on jälle keskendunud naftasektorile, sest see on Venemaa suurim sektor. Riskialtimad investorid võiksid puhtalt naftakaardile mängida lootuses ja ootuses, et nafta hind stabiliseerub ja tõuseb taas 80 kuni 100 dollari kanti.
  Kes tahab veidi vähem riskida, võiks valida mõne laiahaardelisema börsil kaubeldava fondi. Tõsi, tootlus poleks nafta hinna kerkimise korral nii suur, kuid kuna kogu Venemaa on nafta hinnast sõltuv, siis need mõjud ulatuvad ka kõigisse teistesse sektoritesse.
  Paratamatult on enamiku Venemaaga seotud investeeringute puhul peamine indikaator nafta hind. Nafta- ja gaasisektor moodustavad 60% riigi ekspordist ning 30% Vene sisemajanduse koguproduktist.
  Venemaa ETFide puhul ei tule investoritel valikust otseselt puudust. Kolm populaarsemat börsil kaubeldavat fondi oleks Market Vector Russia ETF Trust, SPDR S&P Russia ETF ning iShares MSCI Russia Capped ETF New. Kõik kolm peaksid olema Eesti investoritele ka kättesaadavad.
  Ajastus on oluline
  Venemaa puhul tuleb silmas pidada, et alati läheb vaja kaitsestrateegiat ning need ETFid, või otseinvesteeringud, ei tohiks olla ainsad positsioonid jaeinvestori portfellis. Riik on tugevalt sõltuv nafta hinna liikumisest ja praegu on odava nafta tõttu üsna tume aeg. Tulevik paistab helgem, sest enamik prognoose näeb ette nafta hinna tõusu tagasi 100 dollari piirimaile järgmise viie aasta jooksul. Nende prognooside valguses on küsimus mitte kas, vaid millal toimub taastumine.
  Minu nõuanne on võtta kõigi nende ETFide koduleht lahti ning vaadata, kuhu ja millises mahus on fondi varad paigutatud. Seejärel küsida endalt, kas need haakuvad teie nägemuse ja riskitaluvusega. Kas te tahate olla rohkem või vähem avatud energiasektorile ning mis on teised sektorid, kus fond peaks sees olema. Samuti küsige endalt, kas olete valmis viis aastat tootlust ootama. See võib võtta ka kauem, sest tegu on pikaajalise investeeringuga.
  Ajastus on investeeringu tegemisel väga oluline. Vaadates, kui sügavale on Vene turg kukkunud, peaks praegu olema väga hea moment sisenemiseks, kui on usku nafta hinna taastumisse. Tasub meeles pidada, et Venemaa on kõigest üks võimalus investeerida arenevatele turgudele ning hajutada portfelli, kuid keskmine Eesti investor on minu hinnangul üsna teadlik Vene turust ja riigist üldiselt, mistõttu pole halb mõte vaadata üle piiri itta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Rahasadu! Graanul Investi omanikud võtsid kümneid miljoneid dividende "See oli osa tehingust"
Graanul Invest maksis läinud aastal dividendideks 45 miljonit eurot, kopsakas omanikutulu on Eesti ettevõtluses läbi aegade üks heldemaid.
Graanul Invest maksis läinud aastal dividendideks 45 miljonit eurot, kopsakas omanikutulu on Eesti ettevõtluses läbi aegade üks heldemaid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.