Mait Kraun • 13. oktoober 2015 kell 17:30

Miljarditel inimestel pole jätkuvalt internetti

Internet pole regulaarselt kättesaadav üle poolele maailma rahvastikust.  Foto: Erik Prozes

Suurema osa maailma jaoks pole Facebookis või Google’is käimine sugugi igapäevane tegevus, kirjutab CNN Money.

Nimelt on maailmas 4,2 miljardit inimest – 57 protsenti maailma rahvastikust – regulaarselt internetita, selgub ÜRO andmetest. Interneti kättesaadavus tõusis 2014. aastal 8,6 protsendi võrra. Sellel aastal aeglustub kasv aga 8,1protsendini.

ÜRO raporti kohaselt peaks 60 protsendil maailma rahvastikust olema internetiühendus juba 2021. aastaks. Samas püsib rikkamate ja vaesemate riikide vahe jätkuvalt suur.

Vähem arenenud riigid pole internetti taolise optimismiga vastu võtnud. Keeleliselt väga erinevad piirkonnad Aafrikas, Indias ja Edela-Aasias tekitavad väljakutseid. Suurem osa maailma keeltest ei ole internetis esindatud.

Internet on üles ehitatud inimestele, kes tunnevad Ladina tähestiku ja araabia numbreid. Üle poolte veebilehtedest on inglisekeelsed. Euroopa keeli – hispaania, prantsuse, saksamaa – ja Jaapani keelt kasutatakse vähem kui 5 protsendi veebilehtede puhul. Hindi keelt leiab aga vähem kui 0,1 protsendilt lehekülgedelt internetis.

Facebook kasutas hiljuti uuringu jaoks 100 000 Vikipeedia artiklit ja leidis, et ainult 53 protsenti maailma rahvastikust saab veebientsüklopeediale ligi oma kohalikus keeles. Facebook jõudis järeldusele, et Vikipeediasse tuleks lisada veel 40 keelt, et ligipääs ulatuks 80 protsendini.

Hiljuti teatas Facebook, et tahab vaesematele piirkondadele interneti hakata pakkuma satelliitidega.

Hetkel kuum