Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tehnoloogiamaailmas sünnib uus rekord

  Michael DellFoto: epa

  Miljardär Michael Dell sepistas ülevõtmisplaani, millest saab tehnoloogiamaailma ajaloo suurim tehing.

  Kahe aasta eest viis Dell oma personaalarvutite ja IT-teenuste firma 25 miljardi dollari suuruse tehinguga börsilt minema. Nüüd ostab ta koos investeerimisfondidega rekordilise 67 miljardi dollariga andmemajutusteenuseid pakkuva ettevõtte EMC. Samas polnud Dell ainuke, kes oli EMCst huvitatud, sest kosilaste hulka kuulusid veel sellised suured gigandid nagu Cisco, IBM ja Hewlett-Packard.
  Dell pakub iga EMC aktsia eest 33,15 dollarit, millest 24,05 dollarit makstakse rahas ning ülejäänud osaku abil, mille hind järgib EMC-le kuuluvad ettevõtte VMWare turuhinda.
  Forbesi rikaste edetabelis on Michael Dell 20 miljardi dollariga 47. kohal ning EMC ostuga astuks ta oma ettevõttega samasse liigasse, kus on praegu hiiglased IBM ja Hewlett-Packard. „Delli ja EMC ühendamine pakuks ettevõtetele lahendusi ning tooks klientidele tehnoloogia valdkonnas uut innovatsiooni,“ ütles Michael Dell eelmisel nädalal tehtud avalduses. „Meie uus ettevõte oleks erakordselt hästi positsioneeritud, et kasvada kõige strateegilisemates valdkondades.“
  EMC juhatuse esimees ja tegevjuht Joe Tucci tervitas seda otsust, sest sellega poleks EMC enam börsifirma ning siis saaks muudatusi teha kiiremini.
  Tucci ütles, et on äärmiselt uhke selle üle, mis on EMCst saanud – tagasihoidlikust idufirmast Bostonis ülemaailmse ulatusega maailmaklassi tehnoloogiafirma. „Kuid muutused, mida enda tegevusalal praegu näeme, on ebaharilikud ning seetõttu tuleb luua uus ettevõte uue ajastu jaoks. Ma tõesti loodan, et EMC ja Delli ühendamine annab võiduka liidu meie klientide, töötajate, partnerite ja aktsionäride jaoks,“ sõnas ta. Kui kõik läheb plaanipäraselt, viiakse tehing lõpule järgmisel aastal ajavahemikus mai–oktoober. Ühendfirmat asub juhtima Michael Dell isiklikult.
   
  EMC võlakirjainvestorid juba kahjumis
  Delli 67 miljardi dollari suuruse ülevõtmispakkumise esimesed kaotajad on EMC võlakirjainvestorid. Kui Delli tehing tuli teatavaks eelmisel nädalal, kaotasid EMC võlakirjad pool miljardit dollarit oma väärtusest. Võlakirjainvestorid müüvad, sest kardavad, et jäävad selles tehingus kaotajaks.
  Dell kaasab ostutehinguks 50 miljardit dollarit võlakirjadega ning praegused investorid arvavad, et kahe firma ühinemisega surutakse nemad kapitalistruktuuris madalamale astmele. See tähendab, et kui ettevõte peaks raskustesse sattuma, on nemad viimaste hulgas, kellele tagasi makstakse. „EMC võlakirjainvestorid sooviks, et seda tehingut ei toimuks,“ ütles investeerimisfirma Conning krediidiuuringute juht Joe Mayo Bloombergile. „Kui kõik on tehtud, lõpetavad nad kuhja põhjas.“
  Dell viskab EMC aktsionäridele päästerõnga
  EMC aktsionäridele tähendab 67 miljardi dollariline ostutšekk pääseteed, sest EMC ei pruugi oma jõududega praegusest olukorrast vee peale rabeleda. EMC ettevõtetele suunatud põhiüksuse käive kasvas 2010. aastal 19 protsenti. Teises kvartalis oli kasv ainult 1 protsent, võrreldes 2014. aasta teise kvartaliga. Mitu investorit, sealhulgas Elliott Management, on kahtleval seisukohal, kas EMC juhtkond tuleb kõikide üksuste juhtimisega toime.
  Praegu on EMC nõrku tulemusi aidanud pehmendada VMware’i head tulemused, milles EMC hoiab 35protsendilist osalust. EMC aktsia hind oli selle aasta algusest enne Delli ostuhuvi kukkunud 22 protsenti. Kui tuli teatavaks Delli ostusoov, tõmbus aktsia tagasi miinus 5 protsendi peale. EMC aktsia hind kaupleb alla 28 dollari taset, seega on 33dollariline ostuhind küllaltki priske preemia aktsionäridele.
  Tehingu suurimad kaotajad: innovatsioon ja töötajad
  Silicon Valleys asuva riskikapitalifirma Menlo Ventures juht Venky Ganesan säutsus oma Twitteri kontol, et suurtehingu võitjad on aktivistinvestorid, pankurid, advokaadid ja raamatupidajad. Suurimateks kaotajateks pidas Ganesan innovatsiooni, töötajaid ning Bostonit.
  Internetiettevõtja ja investor Chris Dixon kirjutas oma Twitteri kontol, et ajal, mil Hewlett-Packard enda üksusi üksteisest lahutab, on Dell ja EMC end ühendamas ja seda vaatamata asjaolule, et kõik kolm firmat tegutsevad samas valdkonnas.
  S&P Capital IQ vanemanalüütik Angelo Zino ütles Fortune’ile, et Delli-EMC tehing pole kõige parem uudis HP aktsionäridele. „Delli ja EMC ühendamisega luuakse uus ettevõtlusgigant, mis on vaba investorite survest, samal ajal kui HP end tükeldab,“ ütles Zino.
  Investeerimispanga FBR analüütik Daniel Ives ütles Delli-EMC tehingu kohta, et tegemist on hea ideega. Tema sõnul aitaks see parandada EMC tulemusi. „Kuigi paljude EMC aktsionäride arvates peaks Dell maksma iga EMC aktsia eest 35-38 dollarit, näitab 33dollariline müügisoov, et EMC juht Tucci tahab Delliga luua läbimõeldud partnerlust,“ ütles Ives.
  Michael Dell tegi õigesti, kui viis Delli börsilt minema, kuna ilma investorite surveta on suures ettevõttes lihtsam muudatusi ellu viia. Nüüd viib Dell börsilt minema ka EMC. Praegust seisu vaadates lõikab sellest kõige rohkem kasu EMC, kuid eks aastad näita, kas selline liit kannab ka vilja.
   
  Dell
  Michael Delli poolt 1984. aastal asutatud ettevõte, mis on üks maailma suuremaid arvutitootjaid. Ettevõte müüb peamiselt arvuteid ning nendega seotud tooteid ja teenuseid. 2013. aasta septembris viidi Dell börsilt minema.
  EMC Corporation
  Rahvusvaheline USA päritolu korporatsioon, mis tegeleb andmesalvestuse, infoturbe, analüütika ja pilvetehnoloogiaga. Ettevõtte loodi 1979. aastal ning eelmise aasta käive oli 24,4 miljardit dollarit.
 • Hetkel kuum
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
USA aktsiaturg lõpetas pärast Powelli kommentaare tõusuga
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
USA aktsiaturg lõpetas pärast Powelli kommentaare tõusuga
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Reaalajas börsiinfo
Mikrofoniga Soomes: ettevõtted viisid end turismimessiks parimasse turundusvormi
Talvekuudel planeerib suurem osa turismisektori tegijatest uue kõrghooaja tegevusi ja viib end turunduslikku tippvormi, mistõttu käis „Turismitunni" saatejuht Gregor Alaküla külas Soome turismimessil Matka, et uurida, kuidas Eesti ettevõtted end soomlastele turundavad.
Talvekuudel planeerib suurem osa turismisektori tegijatest uue kõrghooaja tegevusi ja viib end turunduslikku tippvormi, mistõttu käis „Turismitunni" saatejuht Gregor Alaküla külas Soome turismimessil Matka, et uurida, kuidas Eesti ettevõtted end soomlastele turundavad.
GALERII: Spordijuhtimise aastakonverents 2023
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
GALERII: Spordijuhtimise aastakonverents 2023
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.
2. veebruaril toimus Radisson Blu Hotell Olümpia konverentsikeskuses Äripäeva ja Eesti Olümpiakomitee korraldatud Spordijuhtimise Aastakonverents 2023: Piiride ületamisest.

Olulisemad uudised

Teenetemärgi saanud Põlvamaa ettevõtja: olen harjunud ütlema, et maksumaksjat ei näe keegi
Presidendilt Valgetähe teenetemärgi saanud pakendeid tootva Cista juhatuse liige Vahur Käärik nentis, et varem ütles ta ikka, et auraha saavad moosekandid, aga maksumaksjat ei näe keegi.
Presidendilt Valgetähe teenetemärgi saanud pakendeid tootva Cista juhatuse liige Vahur Käärik nentis, et varem ütles ta ikka, et auraha saavad moosekandid, aga maksumaksjat ei näe keegi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.