Rainer Saad • 16. november 2015 kell 5:15

Majandusklubi - noorte hüppelaud teooriast praktikasse

TÜ Majandusklubi eestvedaja Kristjan Velbri.  Foto: erakogu

Tartu Ülikooli Majandusklubi pakub tudengitele võimaluse saada teooria kõrval kokku päris finantsmaailmaga.

Kuiva teooria juurde on koostöös Tartu Ülikooli majandusteaduskonnaga loodud tudengitele võimalus tutvuda praktiliste näidetega finantsmaailmast, näha ettevõtteid seestpoolt ning osaleda seminaridel. Sel aastal alustati ka raamatuklubiga ning huvilisi koolitatakse osalema Chicago börsi kauplemisvõistluseks. 

Klubi üks eestvedajaid Kristjan Velbri ütles, et ainult ülikooli teadmistega ei pruugi finantsmaailmas läbi lüüa ning seetõttu ongi vaja just rohkem praktilist poolt. „Bakalaureusekraadist kindlasti ei piisa, isiklik huvi ja raamatutest ning internetikursustelt omandatud teadmised on väga olulised. Samas, lihtsamate tööde jaoks võib-olla piisab, aga kes tahab lihtsat tööd teha?“ sõnas Velbri.

Läbi löövad need, kes teevad rohkem, kui küsitakseKen Veski, Mektory Startup projektijuht

TTÜ Mektory keskuse kogemus näitab, et parimad start-up-ideed tulevad nendelt tudengitelt, kes võtavad asja tõsiselt. Parimad erialased ideed tulevad nendelt, kes teevad rohkem, kui neilt loengus nõutakse ja ühendavad oma hobid õppetööga. Hea näide on Formula Student Team Tallinnast välja kasvanud start-up CoModule, kes tegeleb elektrisõidukite võrgustiku loomisega.

Teine variant on meeskonnad, kes on valmis vigadest õppima ja uusi asju katsetama. 3DPrinterOS meeskond proovis läbi kümme ideed, enne kui leidis selle, mis viis neid Alchemisti kiirendisse San Franciscos, ning aitas saada investeeringuid.

Maailm areneb tänapäeval väga kiiresti ning parima võimaluse edukas olla annab teaduse ja tehnika tõusulainel olevate asjadega tegelemine. 2007 tuli välja esimene iPhone. Tänapäeva ei kujuta keegi ette ilma nutitelefonide ja nende rakendusteta. Poodides on võimalik maksta aparaadile, mitte enam inimesele. Robotid hakkavad lähiajal tooma saadetisi koju. Esimesed isesõitvad autod on katsetuses. Need, kes avastavad varakult järgmised tehnoloogiatrendid ja hakkavad selle tehnoloogiaga tegelema, on tõenäolised võitjad.

Muudest kanalitest tarkuse omandajatel on kindlasti suurem tõenäosus läbi lüüa. Haridussüsteem töötab nii, et enne, kui uut teadmist või tehnoloogiat hakatakse ülikoolis õpetama, peab see olema jõudnud läbi teadusartiklite monograafiatesse ning monograafiatest õpikutesse. See tsükkel võtab aega aastaid. Seega tuleb omal käel või kaaslastega koos uute tehnoloogiate uurimine kindlasti kasuks.

Kuna õppetöö käigus ei ole ajapuuduse tõttu võimalik kõike maailmas toimuvat arutada, siis üritatakse seda teha Majandusklubis. Näiteks hiljuti rääkis majandusteadur Krista Jaakson Nokia ebaõnnestumiste põhjustest juhtimisteooria vaatevinklist. „Väga huvitav oli,“ märkis Velbri.

Kooli lõpetajal kipub praktika tulema alles töö käigus

Velbri tõdeb, et Tartu Ülikool koolitab spetsialiste ja selles on ka oluline rõhk teoorial, kuid teoreetilise õppe käigus ei tohi unustada ka praktiliste näidete toomist, sest see teeb ained huvitavaks ja loob seose päris maailmaga. „Suuremalt jaolt omandatakse praktilised oskused siiski hiljem, töö käigus. Kusjuures õppimise ajal on võimalik praktilisi majandusoskusi täiendada näiteks Turundusklubis ja AIESECis. Seda võimalust kasutavad need, kellele pakub oskuste omandamine huvi olenemata sellest, et ülikool selle eest ainepunkte ei paku,“ ütles ta.

Velbri sõnul on hea, kui on olemas koht, kus sarnaste huvidega inimesed saavad kohtuda ja mõtteid vahetada. „Koos arutlemine annab kindlasti julgust juurde. Tekib säde ja mõne tudengi jaoks saab selgeks, mis teda tegelikult huvitab. Klubi lähendab ka rohkelt huvilisi ning see annab võimaluse kutsuda kohale tuntud inimesi, kes ainult ühe kuulaja pärast kohale ei tuleks,“ sõnas ta.

Majandusklubi end investeerimisklubidega ei samasta, sest investeerimisteemasid üritatakse hoopis vältida. Ka on tegemist ainukese majandusklubiga Tartus.

Velbri on majanduse ja investeerimise vastu juba pikalt huvi tundnud ning see teda ka majanduse erialale meelitas. Tal on ka investeerimise ja kauplemise kogemus. „Hetkel börsil aktiivne ei ole nii rahaliste kui ka ajaliste ressursside piiratuse tõttu. Kui aega ja raha rohkem tekib, siis tahan kindlasti investeerimisega edasi tegeleda,“ ütles ta.

MTÜ Majandusklubi juhatusse kuuluvad Tartu Ülikooli majandusteaduse bakalaureuseõppe kolmanda aasta tudengid Mari Kalma, Heleen Pokk ja Kristjan Velbri. Juhtimine võeti üle selle aasta alguses, vahepeal oli klubi poolteist aastat tagasi olemas vaid paberil, tegevus ning aktiivsed liikmed puudusid. Lisaks juhatusele on viis aktiivset tegevliiget.

Klubiga oodatakse liituma kõiki Tartu tudengeid ja olenemata erialast. Üritused on avatud kõigile külastajatele. Rohkem infot: facebook.com/majandusklubi ja [email protected].

Hetkel kuum