Mait Kraun • 20. november 2015 kell 18:49

Aasta parim tooraine ujub turul vastuvoolu

Kakaooad  Foto: epa

Toorainete hinnad on jõudnud värskete põhjadeni. Kakao on aga ainuke erand, mis on jõudnud nelja aasta kõrgeima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Kakao hinnale on positiivselt mõjunud nii Indoneesia põuad kui ka Elevandiluuranniku toodangu vähenemine. Sellel hooajal jõuab kakao turg tõenäoliselt 150 000 tonniga defitsiiti, selgub Rabobank Internationali andmetest.

Selle aasta alguses Lääne-Aafrikat tabanud kuivad ilmad on vähendamas Elevandiluuranniku toodangut. El Nino ilmastikunähtus on toonud ka Indoneesiasse kuiva ja kuuma ilma, mis ei mõju kakaole hästi. Kumbki riik on kakao tootmismahtude poolest maailmas vastavalt esimesel ja kolmandal kohal.

Kakao märtsikuu futuuride hinnad kallinesid täna 1,3 protsenti ning tonn maksab 3420 dollarit. Kakao hind on sellel aastal kallinenud 17 protsenti, mis on S&P GSCI indeksi 24 tooraine hulgas parim näitaja.

Elevandiluuranniku sadamatesse jõudis 15. novembril lõppenud nädalal kokku 50 000 tonni kakaod. Veel eelmisel nädalal oli vastav näitaja 61 000 tonni, selgub asjaga kursis olevate inimeste andmetest.

Londonis kallines kakao hind 1,1 protsendi võrra 3519 dollarini tonnist. Päeval jõudis hind nelja aasta kõrgeima tasemeni.

kakao hindCreate line charts

Hetkel kuum