Mait Kraun • 25. november 2015 kell 17:58

Lennufirmad säästavad kütuse pealt miljardeid

USA ja maailma suurimad lennufirmad on nafta hinnalangusest tingitud kütusekulude vähenemise tõttu säästnud miljardeid dollareid. Piletihinnad pole aga tunduvalt langenud, vahendab CNN Money.

Näiteks USA neli suurimat lennufirmat on säästnud üheksa kuuga kütusekulude pealt 11,1 miljardit dollarit, selgub majandusaruannetest. Kütus on lennufirmade jaoks suurim kuluartikkel – eelmise aastaga võrreldes on lennufirmade kulutused kukkunud 36 protsendi võrra.

Vaatamata sellele pole lendamine eriti odavamaks muutunud. USA lennufirmade American Airlinesi, United Airlinesi ja Southwest Airlinesi keskmine piletihind on kukkunud ainult 8,28 dollari võrra (4 protsenti) 181,11 dollarini.

Hinnad on vaatamata kütusekulude vähenemisele kõrgel püsinud, sest nõudlus reisimise vastu on kasvamas. USA nelja suurima lennufirma lennukite täituvus oli selle aasta esimese üheksa kuu jooksul 84 protsenti. See on sama, mis eelmisel aastal, aga mahutavust on suurendatud 3 protsendi võrra.

Lennufirmad aga väidavad, et kliendid saavad kasu teistpidi tagasi. „USA lennufirmad on investeerinud iga kuu keskmiselt 1,3 miljardit dollarit selleks, et parandada reisijate kogemust,“ ütles American Airlinesi pressiesindaja Melanie Hinton. „Oleme pakkuma hakanud elektripistiku ja wifi võimalust. Lisaks sellele oleme liinidele toonud suuremaid ja paremaid lennukeid.“

Hetkel kuum