Millised on 2016. aasta soodsaimad reisikohad?

12. jaanuar 2016, 10:00
Brasiilias möllav majanduskriis on nõrgestanud reaali ja muutnud sinna reisimise eurooplastele oluliselt soodsamaks.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160112/BORS/151239959/AR/0/AR-151239959.jpg

Äripäev reastas ekspertide abiga alanud aasta TOP 10 soodsaimat reisisihtkohta ja ajaproovile vastu pidanud näpunäited, mille abil saab säästlik investor reisisihist hoolimata võimalikult väikeste kuludega maailma avastada.

Soodsatest kauglendudest uudiskirja koostava idufirma Traffel asutaja Indrek Kald selgitas, et üldises plaanis toovad hindu alla näiteks mingil konkreetsel marsruudil suurenenud konkurents ning ka valuutakursi muutused.

Samuti on mõju odavamaks muutunud naftahinnal, kuivõrd kütus moodustab lennupileti hinnast märkimisväärse osa, eriti pikemate lendude puhul. Lisaks on oma roll poliitilisel olukorral. „Kui mõni piirkond – näiteks Põhja-Aafrika või Lähis-Ida – on muutunud ebastabiilsemaks, võivad lennufirmad olla sunnitud sinna müüma varasemast soodsamaid pileteid, et lennukeid täita,“ piltlikustas 44 riiki külastanud Kald.

Estravel: on riike, kus hinnalangus on suurem

Estraveli turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kati Veskimägi ütles, et lennupiletite hinnad on viimastel aastatel üldiselt stabiilsena püsinud, kuid sellele vaatamata võib esile tuua mõningaid riike, kus hinnalangus võib olla tuntav. Siia hulka kuuluvad maad, mille valuutad on euro vastu nõrgenenud ja majandus madalseisus.

Selliste riikide seas on näiteks Kreeka, Venemaa ja Brasiilia - kui nimetada vaid mõnda. Veskimägi toonitas siiski, et reisimise soodsuse puhul ei peaks kindlasti keskenduma ainult lennupileti hinnale, vaid vaatama ka kohapealseid kulusid.

Näitena võib tema kinnitusel tuua Rootsi, mida tuuakse esile kui maad, kuhu reisimine on oluliselt odavnenud. „Aga isegi kui saaks tasuta Stockholmi lennata, tuleb arvestada, et ainuüksi 20minutiline rongisõit Arlanda lennujaamast kesklinna maksab ligi 30 eurot ja Stockholmi kesklinna hotellide tavapärane hinnatase on vähemalt 150-200 eurot ühe öö kohta,“ möönis ta. „See tähendab, et nädalane puhkus Rootsis läheb kindlasti kulukamaks kui sama aeg Kagu-Aasias vaatamata viimase oluliselt kallimale lennuhinnale.“

Estonian Airi pankroti mõju

Üksnes lennuhindadele keskendudes on Veskimäe kinnitusel teatud mõju Estonian Airi ärakadumisel ja sellest tulenevalt teiste lennufirmade soovil olukorda ära kasutada.

„Mitu just lähiümbruse Euroopa linna on nüüd oluliselt kulukamalt ligipääsetavad,“ selgitas ta. „Eriti Taani pealinn Kopenhaagen, kuhu SAS peale Nordic Aviationi liinilt väljatõrjumist odavamad saadaolevad hinnad praktiliselt kahe- kuni kolmekordistas.“

Veskimägi õpetas, et reisimise kallinemise puhul tasub kohapealsete kulude puhul vaadata eelkõige valuutakursse ning need maad, mille valuuta on USA dollariga seotud, kallinevad kõige rohkem (USA ise, Hongkong, Araabia Ühendemiraadid jt – toim).

Türgi on popp

TEZ Touri pressiesindaja Svetlana Vertjanova sõnul on reisikorraldaja reiside läbimüügi statistika järgi populaarsemate sihtkohtade pingerivis esikohal Türgi, kus reisijate arv võrreldes eelmise aastaga on kasvanud 7%. Teisel kohal on Kreeka, kuhu reisimine on võrreldes üleeelmise aastaga kõige rohkem kasvanud (42% võrra). „See on seotud sellega, et panime otselennu ka Rhodosele, varem oli otselend vaid Kreetale,“ selgitas Vertjanova.

Populaarsuselt kolmas sihtkoht on Bulgaaria ning neljandat ja viiendat kohta jagavad Egiptus ja Kanaari saar – Tenerife.

Vertjanova hinnangul ei saa siiski väita, et reisimine on palju soodsamaks muutunud. „Muidugi hinda määrab ka see, kuivõrd turvalisena reisisihtkoht inimese silmis näib, näiteks viimaste sündmuste valguses on Egiptuse reiside hinnad langenud,“ rääkis ta. „Vaatamata hiljuti Hurghadas aset leidnud vahejuhtumile, said seal puhkavad turistid nautida päikest ja Punase mere imelist allveemaailma vähese hinna eest."

Vertjanova tõdes, et soodne reisimine on väga suhteline mõiste – kui näiteks kõik hinnas toitlustus võib tunduda esmapilgul üsna kallis, siis inimese reaalsed kulutused söögile ja joogile võivad puhkusel olles olla kordades suuremad, kui see, mida oleks makstud kõik hinnas paketi eest.

Samuti peab tema sõnul arvestama sellega, et tasuta lõunaid pole ning kui hind on väga soodne, siis peaks mõtlema, mis selle reisi nii odavaks teeb – on see tagasihoidliku teenuste valikuga hotell või midagi muud, mis teeb puhkuse vähem meeldivaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. January 2016, 09:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing