Mait Kraun • 7. detsember 2015 kell 11:45

Investorid pagevad Türgi varadest

Türgi lipp.  Foto: EPA

Välisinvestorid loobuvad Türgiga seotud varadest kiiremini kui kunagi varem, kirjutab Bloomberg.

2015. aastal on välisinvestorid Türgiga seotud varadest välja tõmmanud 7,6 miljardit dollarit. 1,4 miljardit sellest on riigist välja läinud eelmisel kuul, kui suurenesid ka poliitilised pinged Venemaa ja Süüriaga.

Tõsi, pärast Recep Tayyp Erdogani taasvalimist presidendiks hakkasid aktsia- ja võlakirjaturud veidi tõusma. Pärast geopoliitilise olukorra halvenemist on investorid aga riske maandama hakanud.

Müügilaine tõenäoliselt jätkub ning Türgi liir on tegemas halvimat aastat alates 2008. aastast, selgub Capital Economicsi andmetest. Lisaks sellele on Türgil G20 riikide seas kõige suurem eelarvepuudujääk (sisemajanduse koguproduktiga võrreldes).

„Turud tervitasid viimaste valimiste tulemusi, aga ma arvan, et ollakse veidi liiga lootusrikkad,“ ütles Capital Economicsi arenevate turgude ökonomist William Jackson. Kõrge välisvõla tase teeb Türgi haavatavaks, sest USA intressimäärade tõstmine võib hakata täiendavalt survestama nii liiri kui ka riiklikke võlakirju, ütles ta.

Türgi 10aastaste võlakirjade tootlus on tõusnud 10,31 protsendini – viimase kuu jooksul on tõus olnud 46 baaspunkti, mis on arenevate turgude seas kõrgeim näitaja.

Hetkel kuum