Mait Kraun • 17. detsember 2015 kell 20:54

Börs: hirm naasis turgudele

New Yorgi börs  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturgudel kolm päeva kestnud tõus sai täna läbi, sest turgudele naasid mured toorainete hinnalanguse ja globaalse majanduskasvu pärast, vahendab Bloomberg.

Eile tõstis Föderaalreserv intressimäärasid ja see pani dollari tugevnema. Tugevam dollar survestas omakorda aga toorainesektorit – näiteks WTI toornafta langes uuesti alla 35 dollari piiri. General Mills odavnes 3,3 protsenti, sest ettevõtte kvartalitulemused olid oodatust kehvemad. Oracle Corp kukkus 5 protsenti, sest käive oli prognoositust väiksem. FedEx Corp kallines 2 protsenti.

Standard & Poor’s 500 indeks kukkus 1,5 protsenti 2041 punktini. Indeks langes madalamale nii 50 kui ka 200 päeva libisevast keskmisest. Dow Jonesi indeks kaotas 253 punkti ja lõpetas päeva 17 495 punktil. Nasdaq Composite odavnes 1,4 protsenti.

„Turgudel on olnud eufooria, sest Föderaalreserv teeb midagi. Nüüd on see vaibunud ja saadakse aru, et see kõrgemad intressid ei mõju aktsiatele just hästi,“ ütles investeerimisfirma Stewart Capital Advisorsi investeeringute juht Malcolm Polley. „Minu arvates ei ole intresside tõstmises midagi positiivset – ainult see, et nad ei ole enam nullis.“

Eile tõusis S&P 500 indeks pärast Föderaalreservi otsust intressimäärasid tõsta 1,5 protsenti. Investorid olid optimistlikud, sest intresside tõus peaks tähendama, et USA majandus on heas seisus. Lisaks sellele lubas Fed intresse tõsta ettevaatlikult. Sellegi poolest on tänane toorainete hinnalangus sütitanud kartused, et maailmamajanduse kasv püsib leige.

WTI toornafta hind odavnes 2,1 protsenti ja Brent kukkus 1,3 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 34,77 ja 36,89 dollarit barrelist. Kulla (comex) hind langes 2,4 protsenti ja untsi eest tuleb välja käia 1050 dollarit.

Hetkel kuum