Pille Ivask • 22 jaanuar 2016

Nafta hind kerkis võimsalt

Nafta puurkaev  Foto: Bloomberg

Nafta hinna eilne tõus oli viimase kolme kuu võimsaim, ent analüütikud hoiatavad endiselt turu volatiilsuse eest.

Nafta hinna tõusu põhjustasid paljud hiljutised väljaütlemised ning tulemused. Üheks indikaatoriks peetakse näiteks Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi sõnu, et märtsis oleks tarvis üle vaadata keskpanga rahapoliitika. See viitab, et kaasneda võib rahapoliitika leevendamine, kirjutab CNBC.

Reutersi andmeil toetas nafta hinna tõusu ka USAs ja Euroopas valitsev külmalaine, kuigi ilmastiku mõju nafta hinnale jääb analüütikute sõnul üürikeseks. Lisaks sellele soodustas hinna tõusu ka destillaatide ehk diislikütuse ja kütteõli nõudluse suurenemine.

Brenti toornafta hind tõusis 98 sendi võrra ning see maksab praegu 30,91 dollarit. Selle nädala jooksul on Brent tõusnud 4 protsendi võrra. WTI toornafta barrel maksab 30,38 dollarit, hind tõusis 85 senti. 

„Meie hinnangul peaks hinnad selles kvartalis umbes sellisele tasemele jääma,“ kommenteeris Barclaysi tooraineekspert Michael Cohen. „Me ei näe, et hinnatase alla selle oleks jätkusuutlik. See läheb kokku ka meie prognoosidega,“ lisas ta.

TD Securitise strateeg Bart Melek lausus siiski, et olukord naftaturul on jätkuvalt väga volatiilne ning hinna taastumine on pigem lühiajaline. „Me ei tea, mis on toimumas makrotasandil. Me pole viimasel ajal USA andmeid saanud, uuel nädalal saame vaid veidi,“ nentis ta.

Järgmisel nädalal avaldab USA oma majandusraporti, samuti on toimumas Föderaalreservi kohtumine. Kuigi arvatakse, et Fed intressimäärasid ei kergita, hoitakse kohtumisel siiski silma peal.

Hetkel kuum