Pille Ivask • 25. jaanuar 2016
Jaga lugu:

OPECi juht kutsus üles tootmist kärpima

Jõude seisev naftapump Texases.  Foto: Scanpix/Reuters

OPECi juht Abdalla El-Badri ütles täna Londonis peetud konverentsil, et nii OPEC kui ka organisatsiooni mitte kuuluvad liikmed võiksid teha koostööd ning nafta ületootmisele piiri panna, vahendab Bloomberg.

Analüütikud loevad El-Badri kommentaarist välja, et OPEC üksi tootmise kärpimist enda peale võtta ei soovi.

Nafta hind on aasta alguses olnud väga muutlik ja langenud ka viimase 12 aasta madalaimale tasemele. Ülepakkumine globaalsel naftaturul jätkub täie hooga: OPEC pumpab päevas naftat rohkem kui ametlik tootmispiir, Venemaa jätkab musta kulla tootmist samuti rekordtasemel. USA naftatootjad on vaatamata hinnavintsutustele püsinud sitkemana kui alguses arvati.

„On oluline, et suurimad naftatootjad istuvad kokku ühe laua taha ja leiavad olukorrale lahenduse,“ ütles El-Badri. Ta lisas, et praeguste andmete kohaselt peaks nõudluse ja pakkumise suhe sel aastal tasakaalu poole liikuma, viidates prognoosidele, et globaalne päevane naftanõudlus tõuseb tänavu 1,3 miljoni barreli võrra. Samas peaks OPECisse mitte kuuluvate riikide naftatoodang 660 000 barreli võrra vähenema.

Investeeringud vähenevad

El-Badri ütles, et praegune nafta hind ohustab nafta tootmist tulevikus, sest tootjad vähendavad investeeringute mahte.

OPECi de facto liider Saudi Araabia on teada andnud, et variant, kus üksnes OPEC kärbib tootmist, on mõeldamatu. Seda seisukohta toetab ka Liibüast pärit El-Badri.

"Aastatel 2008–2015 on kogu naftatoodangu kasv tulnud OPECisse mitte kuuluvate riikide arvel," ütles El-Badri ja lisas, et möödunud aastal toimus ses vallas "dünaamiline muudatus", mil OPEC kasvatas päevast tootmist miljoni barreli võrra.

Jaga lugu:
Hetkel kuum