Mait Kraun • 10. märts 2016 kell 16:15

Analüütik: uue iPhone'iga kaasnevad suured riskid

iPhone  Foto: Reuters/Scanpix

Apple’i aktsia võib järgnevatel nädalatel jälle langema hakata, sest investorid pole veel arvestanud järgmise iPhone’iga kaasnevaid riske, teatas investeerimisfirma Mizuho Securities.

Apple’i aktsia hind odavnes detsembri algusest kuni veebruari keskpaigani ligi 25 protsenti. Alates sellest on aktsia veidi taastunud ja jõudnud üle 100 dollari taseme. Mizuho analüütik Yasuo Nakane ütles, et iPhone 7 ja iPhone 7 Plus kätkevad endas kolmekordset ohtu – langeda võivad nii müük, populaarsus kui ka hinnad.

Apple’i aktsia on jaanuari lõpus saavutatud põhjast tõusnud üle 8 protsendi. „Turud ei ole arvestanud, et iPhone 7 ja 7 Plus ei pruugi osutuda suureks hitiks. Samuti on võimalus, et iPhone’ide tootmismaht langeb eelneva aastaga võrreldes 20 protsendi võrra. Lisaks sellele on ka teised riskid, näiteks võivad hinnad langeda,“ kirjutas Nakane oma klientidele.

Pärast iPhone’i tootmisega seotud Aasia ettevõtete analüüsimist vähendas Nakane ka Apple’i prognoose. iPhone’e müüakse selles kvartalis tema sõnul 44 miljonit (varasem prognoos 47 miljonit) ja terve aasta jooksul 206 miljonit ühikut.

Nakane usub, et iPhone 7 ei pruugi olla niivõrd veetlev. Lisaks sellele on nutitelefonide väljavahetamise tsüklid pikenenud. Seega ei tohiks eeldada, et uus telefon on jälle hitt. „Seega me hoiatame, et uue mudeli väljalaskmine ei pruugi müüki stimuleerida,“ kirjutas Nakane.

Hetkel kuum