Mait Kraun • 24. märts 2016 kell 17:39

Goldman: Fed ei peaks tugeva dollari pärast muretsema

Foto: EPA

Föderaalreserv peaks lõpetama dollari pärast muretsemise, arvavad Goldman Sachsi analüütikud, vahendab Bloomberg.

Investeerimispanga täna avaldatud raportis väidetakse, et dollar ei ohusta Föderaalreservi inflatsioonieesmärke. Föderaalreserv aga on mitmeid kordi maininud, et tugev dollar võib olla probleemiks. See on hea uudis dollari tõusule panustanud investoritele, kes loodavad, et USA ning Euroopa ja Jaapani rahapoliitikat lahknevad veelgi.

Föderaalreserv tahab intressimäärasid normaliseerida, aga debati üheks tähtsamaks osaks on inflatsioon. Kuna tugevam dollar ei tähenda, et importkaupade hinnad märkimisväärselt langeksid, arvavad Goldmani analüütikud, et intressimäärade tõstmine kätkeb endas vähem riske kui arvatakse.

„Tugeva dollari suurem efekt importkaupade hindadele on juba realiseerunud,“ teatasid analüütikud Zach Pandl ja Elad Pashtan. „Inflatsiooniandmed ei sõltu niivõrd palju dollarist.“

Bloombergi Dollariindeks, mis jälgib dollari kurssi 10 suurima valuuta suhtes, kallines täna 0,2 protsenti. Dollar on kallinenud juba viis päeva järjest.

Föderaalreservi juht Janet Yellen ütles eelmisel nädalal, et USA dollari tugevus võib ka edaspidi survestada tarbijahindu. Keskpank vähendas oma selle aasta inflatsiooniprognoosi 1,6 protsendilt 1,2 protsendini.

Hetkel kuum