Olavi Teppan • 29. märts 2016 kell 13:45

Hiina kavatseb karmistada kontrolli interneti üle

Google'i logo ülemaailmse mobiilse interneti konverentsil Pekingis 2015. a.  Foto: Reuters/Scanpix

Hiina parlamendis on arutlusel seadusemuudatused, millega sisuliselt keelustatakse võimude poolt heaks kiitmata domeenid, sealhulgas potentsiaalselt ka maailma populaarseimad .com- ja .org-aadressid.

Hiina tööstus- ja infotehnoloogiaministeeriumis on valminud seadusemuudatuste ettepanekud, mille kohaselt riigisiseselt ligipääsetavaid internetidomeene peaksid teenindama üksnes ministeeriumi poolt heaks kiidetud veebimajutusettevõtted.

„See võimaldaks valitsusel kasutajate tegevust jälgida ja paremini kontrollida veebilehtede sisu,“ ütles Hongkongi internetiteenuse pakkujate assotsiatsiooni esimees Lento Yip e-kirjas uudistekanalile Bloomberg. „Niimoodi saab internetist Hiinas hoopis intranet, mida suur vend võrgus täielikult kontrollib.“

Juba praegu on Hiinas kasutusel nn Suur tulemüür, mis võimaldab kohalikke ja välismaised veebilehekülgi blokeerida ja filtreerida. Muu hulgas on blokeeritud Facebook, YouTube ja Google. Viimane tekitas eile Hiinas elevust ajutise lahtiolekuga, enne kui tsensuur Google’i uued IP-aadressid tuvastas ja blokeeris.

Hetkel kuum