Indrek Mäe • 15. aprill 2016 kell 13:15

IMF: Hiinas võib olla 1,3 triljonit riskantseid laene

Hiina jüään  Foto: EPA

Hiinas võib Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul olla 1,3 triljoni väärtuses laene, mille võtjad ei pruugi oma madalate sissetulekute tõttu suuta isegi võetud kohustuste intresse maksta.

Halvaks minna võivate laenude hulk moodustab IMFi andmetel ligikaudu 7 protsenti Hiina sisemajanduse kogutoodangust ning 15,5 protsenti kõigist kommertslaenudest, vahendas Bloomberg.

Riskigrupis olevad laenud ning nende tulevik võib tulevikus määrata, kas Hiina jätkab ülemaailmse majanduskasvu eestvedajana või ootab riiki kümnenditepikkune seisak. Viimane variant sai omaks näiteks Jaapanile pärast seda, kui sealne krediidimull lõhkes.

Hayman Capital Managementi analüütik Kyle Bass ennustas jaanuaris Hiinale 3,5 triljoni suurust laenukahju, mille Hiina analüütikud ümber lükkasid. Viimaste hinnangul on tegelik olukord kõvasti parem. IMFi hinnangul on aga riskigrupis olevad laenud täiesti erinev teema, võrreldes juba halvaks läinud finantskohustustega – riskigrupi suhtes saavad pangad rakendada meetmeid, mis aitavad suuremad kaotused ära hoida.

Kuigi IMFi hinnangul on riskigrupis olevad laenud päästetavad, kutsub Rahvusvaheline Valuutafond Hiina panku oma haavatavaid kohti kiirelt likvideerima. Peamiseid riske nähakse kinnisvara-, tootmis-, jae- ja hulgikaubandus-, ning kaevandussektoris. Nimetatud tööstusharudes on Rahvusvahelise Valuutafondi arvates liiga kõrge finantsvõimendus ning suur kahjumit saavate firmade osakaal.

Hiina valitsus on lubanud rakendada vajalikke meetmeid, et vähendada laenude halvaks minemise riske. Näiteks kaalutakse võlgade aktsiateks konverteerimist, et vähendada Hiina firmade ülelaenamist.

Samuti kaalub valitsus halbadest laenudest tuleneva kahju hüvitamist senisest väiksemas mahus.

Hetkel kuum