Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nafta hinna põhi võib olla möödas

    Naftaturul on keerulised ajad.Foto: epa

    Nafta hind on kerkinud kiirelt rohkem kui 10 aasta põhjast, kuid pühapäeval ei jõudnud naftariigid kokkuleppele ja see viis musta kulla hinna uuesti langusse. Vaatamata sellele võib nafta hinna põhi siiski möödas olla.

    Toornafta hind kukkus esmaspäeva varahommikul turgude avanedes 6,8 protsenti, kuna Katari pealinnas Dohas ei jõutud tootmismahtude külmutamise teemal mingitele tulemustele. Kõnelused jooksid liiva, kuna OPECisse mittekuuluvad riigid ei tahtnud tootmismahte külmutada, kui kartell seda ise ei tee.
    Ebakõlad OPECis on tingitud asjaolust, et Iraan, kes hiljuti vabanes sanktsioonide alt, tahab enda tootmist tõsta sanktsioonide eelsele tasemele. Iraan on väljapääsmatus olukorras, kuna tootmismahtude suurendamiseta satub ta veel halvemasse majanduslikku olukorda.
    Investorid kinnitagu turvavöö
    Investeerimispangad Goldman Sachs ja Barclays hoiatasid, et Doha kohtumise järel on oodata naftaturul suuremat kõikumist. „Naftatootjate usalduskriis koos suurenenud spekulatsioonidega võib lühiajaliselt kaasa tuua järsu naftahindade languse,“ hoiatas Barclays 17. aprillil ehk Doha kohtumisega samal päeval.
    „Kuid naftaturgu on viimasel ajal aidanud tasakaalustada tootmise katkestused ning tootmise aeglustumine OPECisse mittekuuluvates riikides. Nädalavahetusega on lisandunud uusi tootmiskatkestusi Kuveidis, Nigeerias ja Kanadas,“ lisas Barclays. Kuveidis on tootmine naftatööliste streigi tõttu langenud 60 protsenti.
    Kuigi lühiajaliselt prognoositakse naftahindadele kõikumist, nähakse teist poolaastat helgemates toonides. Seetõttu tõstis ka Citigroup enda selle aasta naftahinna prognoose 3 dollari võrra ning prognoosib nüüd WTI hinnaks 42 dollarit ja Brenti hinnaks 43 dollarit. „Kaks aastat toimunud naftavarude kuhjumine on jõudmas punkti, kus hakkab toimuma varude vähenemine,“ teatas Citigroup, prognoosides, et järgmisel aastal tõusevad hinnad tagasi 60 dollarini.
    Pikaajalised investorid, kes sisenesid naftaturule jaanuari põhjade juures, ei peaks praeguse kõikumise juures midagi tegema. Need, kes on panustanud nafta hinna tõusule, peaksid seega saama aru, et praegune kõikumine on järjekordne samm naftahinna stabiliseerumise suunas.
    Valuutad reageerisid kukkumisega
    Täna hommikul valuutaturu avanedes võtsid suuna alla Austraalia, Kanada, Uus-Meremaa ja Norra valuutad. Jaapani jeen seevastu rallis 17 kuu tippu.
    „Doha kõneluste läbikukkumine kirjeldab hästi praegust olukorda naftaturul, kus nõudlus ja pakkumine pole tasakaalus. Nafta hinnad võivad alla tirida ka teiste toorainete hinnad ja see mõjutab neid riike, kes on toorainete eksportijad,“ ütles National Australia Banki valuutastrateegia juht Ray Attrill.
    Austraalia on suur toorainete eksportija ja seetõttu kukkus Austraalia dollar täna USA dollari suhtes 1,2 protsenti, mis on suurim kukkumine pärast 7. aprilli. Kanada dollar langes USA dollari suhtes 1,1 protsenti. Nafta on Kanadale üks suurimaid ekspordiartikleid.
    Praegusest olukorrast lõikab suurimat kasu Jaapani jeen, mis traditsiooniliselt on investoritele ebakindlatel aegadel valuutaturu turvasadamaks. Jeen tõusis täna 0,6 protsenti USA dollari suhtes ning 0,7 protsenti euro suhtes. Sel aastal on jeen dollari vastu tugevnenud 11 protsenti, euro vastu 7 protsenti. Euro-dollari paaris reageeris hommikul euro ligi pooleprotsendilise langusega.
    Surve on kasvanud ka Saudi Araabia valuutale, mille kurss on juba üle 30 aasta fikseeritud dollari suhtes. Pärast Doha kohtumist kasvas nende lepingute hulk, millega panustatakse Saudi Araabia rahaühiku riaali devalveerimisele, kirjutas Bloomberg.
     
    Naftahinna prognoose seinast seina
    Vaadates viimaste nädalate prognoose nafta hinnale, on analüütikute arvamus kahetine. Leidub neid, kes usuvad, et nafta hind võib langeda 30 dollari tasemele, kui ka neid, kelle arvates tõuseb nafta hind 50 dollarini barrelist.
    Hiljuti ütles Prantsuse investeerimispanga Natixis nafta- ja gaasianalüütik Abishek Deshpande, et nafta hinna tõusu taga on olnud investorite liigne optimism naftariikide kohtumise osas ja märgid sellest, et USA naftafirmad võivad hakata enda tootmist vähendama. See tooks endaga kaasa naftapakkumise languse turul, kus on niigi liigpakkumine.
    Deshpande ütles, et ei saa üldsegi aru, miks nafta hinnad kahe kuuga sellise ralli üldsegi tegid. Alates jaanuari põhjast on Brent toornafta tõusnud üle 50%, veebruari põhjadest on USA toornafta tõusnud peaaegu 40%. „Me oleme endiselt pessimistlikud, vaatamata viimaste kuude rallile, mis ei olnud nii palju tingitud fundamentaalsetest näitajatest, vaid eelkõige investorite optimismist,“ ütles Deshpande.
    ECU Group’i peastrateeg Robin Griffiths ütles CNBC-le, et kui analüüsida naftagraafikuid, siis vaatab sealt vastu barrel hinnaga 20-30 dollarit. „Sinna vahemikku jääme tõenäoliselt rohkem kui aastaks. Unustage 50 dollariline barrel, kuna sellest saab aru hinnagraafikuid vaadates. Võime uuesti jõuda eelmiste põhjade juurde,“ ütles Griffiths.
    UBS Group AG strateeg James Purcell ütles Doha kohtumise järgselt Bloombergile, et nafta hinnad võivad järgmise kolme kuu jooksul uuesti jõuda 30 dollarini.
    Prognoos: nafta hind tõuseb 50 dollarini
    RBC Capital Marketsi toorainete strateegia juht Helima Croft prognoosis, et nafta hinnad võivad aasta lõpus tõusta 50 dollarini.
     „Järgnevatel nädalatel liiguvad naftahinnad tõenäoliselt allapoole. Turul on jätkuvalt liigpakkumine ning fundamentaalnäitajad on nõrgad,“ ütles ta. Vaatamata sellele prognoosib Croft, et olukord aasta lõpus muutub ning hinnad tõusevad 50 dollarini.
    Nafta hindu võib tema sõnul survestada Iraan, kes sel aastal vabanes rahvusvahelistest sanktsioonidest ja tahab nüüd taastada enda naftaekspordi sanktsioonide eelsele tasemele. See tähendaks rohkem naftat turule, kus valitseb niigi liigpakkumine.

    Investoritel on mitmeid võimalusi, kuidas naftasse investeerida. Arvesse tuleb aga võtta, et erinevad võimalused kätkevad endas ka erinevaid riske.

    Üks otsesemaid meetodeid on osta naftafutuure. Futuuride puhul tuleks aga arvestada seda, et need on väga kõikuvad ja kõrge riskiga. Kuna futuurlepingud on väga suure võimendusega instrumendid, võib nendega kaotada suuri summasid.

    Teine võimalus on osta börsil kaubeldavaid fonde ehk ETF-e, mis kauplevad börsil nagu tavalised aktsiad. Samas pakuvad ETF-id mitmeid võimalusi, näiteks panustada nafta hinna languse või osta ja müüa võimendusega. Üks suurimaid nafta ETF-e on U.S. Oil Fund ehk USO.

    Osta võib ka naftafirmade aktsiaid, mis on võrreldes futuuridega väiksema riskiga. Naftafirmade puhul tasuks silmas pidada võlataset ja seda, kui palju kulub ettevõttel ühe barreli tootmiseks. Mida madalam on viimane näitaja, seda parem ettevõttele.

    Analüüs: naftahinna mõju aktsiaturgudele väheneb
    Bloombergi koostatud analüüsi järgi on nafta hind hakanud üha vähem mõjutama aktsiaturgude esitust ning reaktsioon turgudel ei ole enam nii dramaatiline kui aasta alguses.
    „Euroopa aktsiaturud vähendasid enda esialgselt langust ja see näitab, et turgudelt kapituleerumist ei toimu,“ seisis analüüsis. „Ka naftahinnad hakkasid taastuma enda päevaste põhjade juurest.“
    Euroala perifeeria võlakirjade hinnad päeva esimeses pooles küll langesid, kuid vähendasid kaotusi päeva teises pooles. „Naftahindade nõrkus lisab volatiilsust nädalale, kus on tulekul Euroopa Keskpanga ja Rootsi keskpanga Riksbanki intressimäärade otsused ning mitmete oluliste firmade tulemused,“ kirjutati analüüsis.
    Tänane negatiive reaktsioon börsidel tulenes asjaolust, et aktsiahindadesse oli sisse arvestatud Doha kohtumise kokkulepe.
    Kokkuvõte. Järgmine võimalus naftatootmise külmutamiseks tuleb juunis, kui toimub uus OPECi kohtumine. Naftasõda käib praegu täie hooga ning kõik tahavad enda turuosa kaitsta. Kuigi analüütikud on praegu pessimistlikud, on naftahindade mõju aktsiaturgudele vähenemas ning see võib tähendada, et nafta hinna põhi võib olla möödas.
    Doha 17. aprilli kohtumine
    Kogunesid OPECi riigid ja teised tootjariigid, eesotsas Venemaa ja Saudi Araabiaga, kes toodavad umbes pool kogu maailma naftast. Kohtumise eesmärgiks oli külmutada tootmismahud jaanuari tasemel, mis aitaks toetada nafta hinda maailmaturul. Eemale jäid USA, Hiina ja Kanada.
    Jaanuari keskpaigas leppisid Venemaa, Saudi Araabia, Katar ja Venezuela kokku selles, et külmutavad enda tootmistasemed.Nafta hind rallis selle peale üle 30 protsendi.
    Iraan ei tahtnud enda tootmismahte külmutada. Sellega ei olnud nõus OPECi juhtriik Saudi Araabia ning seetõttu jäi kokkulepe sõlmimata. Naftahinnad reageerisid ligi 7% langusega.
  • Hetkel kuum
Teadlane: kuidas päästa noored passiivsusest
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Ebalus voogedastuse kasumlikkuse suhtes sundis USA indeksid külgsuunas liikuma
Ehkki Disney teatas, et on suutnud voogedastusega esimeses kvartalis kasumisse jõuda, ei ole kogu selle ärisuuna kasumlikkus sugugi veel kindel, mis oli ka üks põhjusi, miks Wall Street jäi teisipäeval hillitsetuks. Kui S&P 500 tõusis +0,13% ja Dow 30 kerkis vaid +0,08%, siis Nasdaq langes -0,1%.
Ehkki Disney teatas, et on suutnud voogedastusega esimeses kvartalis kasumisse jõuda, ei ole kogu selle ärisuuna kasumlikkus sugugi veel kindel, mis oli ka üks põhjusi, miks Wall Street jäi teisipäeval hillitsetuks. Kui S&P 500 tõusis +0,13% ja Dow 30 kerkis vaid +0,08%, siis Nasdaq langes -0,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Mitmesaja ettevõtte mentor: proovige teinekord turge, mis pole Läti
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tänasest on meil Eesti Rohetehnoloogia Liit
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Hiinlaste rekordiline nõudlus kulla järele veab ka tänavu turgu
Maailma Kullanõukogu (WGC) avaldas raporti, milles märgiti, et globaalne nõudlus kulla järele püsis kõrge ka selle aasta esimeses kvartalis. Sarnaselt eelmisele aastale on kullaturul võtmetähtsusega mängijad hiinlased.
Maailma Kullanõukogu (WGC) avaldas raporti, milles märgiti, et globaalne nõudlus kulla järele püsis kõrge ka selle aasta esimeses kvartalis. Sarnaselt eelmisele aastale on kullaturul võtmetähtsusega mängijad hiinlased.
Raadiohommikus: börsitulemustest, kinnisvarast ja puidutööstusest
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.