Indrek Mäe • 19. aprill 2016 kell 8:13

Netflixi aktsia reageeris headele tulemustele suure langusega

Netflixi tulemused ületasid investorite ootusi kahekordselt. Hoolimata sellest läbis aktsia eile USA börsi avanedes ligi 12 protsendilise languse.  

Netflixi tulud ületasid aasta esimeses kvartalis analüütikute ootusi peaaegu kahekordselt, kuid ettevõtte aktsia vajus sellest hoolimata suurde langusse.

Ettevõte teenis kasumit 6 senti aktsia kohta, mida on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga sendi võrra rohkem. Kvartali kogutuluks kujunes 1,96 miljardit dollarit. Möödunud aasta esimesel kolmel kuul oli sama näitaja 1,57 miljardit dollarit. CNBC andmetel ootasid analüütikud tänavu aga poole väiksemat ehk 3sendilist kasumit aktsia kohta.

Klientide hulk valmistas turgudel pettumuse

Hoolimata ootuste ligi kahekordsest ületamisest reageeris Netflixi aktsia eile pärast turgude avamist uudisele ligi 12protsendilise langusega. Börsipäeva lõpus asus ettevõte aga uuesti tõusuteele, korvates osa esimestel tundidel saadud kahjust. Langus oli aga ekspertide hinnangul põhjustatud pettumusest Netflixi kesise liikmeskonna pärast.

Ettevõtte teatel sai Netflix esimeses kvartalis 6,74 miljonit uut jälgijat, kellest 2,23 miljonit oli pärit Ameerika Ühendriikidest ning 4,51 miljonit liitus teenusega mujalt maailmast.

Kuigi turud reageerisid avaldatud numbritele negatiivselt, ületasid need siiski analüütikute ootusi. Ekspertide hinnangul pidanuks möödunud kvartalis Netflixiga liituma 4,35 miljonit uut jälgijat, kellest 1,77 miljonit on väljastpoolt Ühendriike.

Ka ettevõte ise jäi tulemustega rahule. „Oleme väga õnnelikud, et meie jälgijate arv on kasvanud 81 miljonini, see on väga suur saavutus,“ ütles Netflixi kaasasutaja ja tegevjuht Reed Hastings tulemusi kommenteerides. „Osa kasvust tuli tänu laienemisele üle maailma. Meie teenust saab tarbida 130 riigis,“ selgitas ta.

Tulev kvartal toob kehvemad numbrid

Küll aga on Netflixi teise kvartali tulemusi puudutavad ootused madalamad kui Wall Streeti analüütikute omad. Seda põhjusel, et uute liikmete arv sõltub peamiselt hooajast ning esimese kvartali kasv oli eelkõige põhjustatud suurest laienemist üle maailma.

„Me ei ole laienemiste tõttu veel näinud normaalseid aastate-põhiseid kasvumustreid,“ ütles ka ettevõtte teine tegevjuht David Wells. „Alati pärast laienemist saavutatakse suurem klientide hulga kasv, mis hiljem veidi taandub,“ nõustus temaga ka FBR-i kapitaliturgude analüütik Barton Crockett.

Amazon kui tõsiseltvõetav konkurent

Netflixile sarnast veebist filmide vaatamise teenust on asunud pakkuma ka Amazon. Viimase kliendid peavad liikmelisuse eest tasuma seejuures dollari vähem. Kui Netflixi kuu liikmelisus maksab keskmisel 9,99 dollarit, siis Amazonis on sama tasu 8,99 dollarit.

„Netflix on uskumatult kasvanud, kuid nad peavad pidevalt üle õla vaatama, sest Amazonilt on tulemas metsik rünnak,“ sõnas TechnoBuffalo president Jonathan Rettinger. „Netflixil on järgmiste kuude jooksul palju muret,“ lisas ta.

Netflix haub plaani ka Hiina turule laienemiseks, kuid selles osas valitseb praegu veel ebakindlus. „Läbirääkimised käivad, kuid kindlat ajakava on praegu vara paika panna,“ öeldi ettevõttest.

Hetkel kuum