Mait Kraun • 26 aprill 2016

USA naftafirmad kaotasid kümneid miljardeid

Naftatootmine USAs  Foto: Bloomberg

USA naftafirmad on kaotanud viimase aasta jooksul kümneid miljardeid dollareid, selgub uuest uuringust.

Nafta kiire hinnalanguse tõttu on 40 börsil kaubeldavat USA naftafirmat kaotanud eelmise aastaga kokku 67 miljardit dollarit, selgub USA Energia Informatsiooni Administratsiooni (EIA) tehtud uuringust. Arvatakse, et kasumid langevad ka sellel aastal.

Paljude ettevõtete kahjumiks kujunes üle 1 miljardi dollari. Välja võib tuua EGO Resourcesi, Devon Energy, Linn Energy ja SanRidge Energy. Viimane tunnistas hiljuti, et plaanib välja kuulutada maksejõuetuse.

EIA uuringust jäeti välja mõned suuremad naftafirmad nagu ExxonMobil ja Chevron. Mõlemad teenisid eelmisel aastal väikest kasumit. Nendel ettevõtetel on suur osa ärist välismaal ja selle tõttu jäeti nad uuringust välja.

Lisaks sellele selgus, et kõige enam kannatasid naftatootjad, millel oli buumiaastatel võetud liiga suur võlakoorem. 18 suurima kahjumiga ettevõtte pikaajaline võlg ulatus 57 miljardi dollarini.

„Tundub, et ettevõtted, mis kasutasid rohkem võimendust, võtsid ka rohkem riske. See on põhjus, miks nad on vastu võtnud kõige suurema löögi,“ ütles ClipperData toorainete juht Matt Smith.

 

Hetkel kuum